Reinsalu Savisaare juhtumist: kui haiguse tõttu ei saa inimese üle kohut mõista, tuleb seadus ära muuta (4)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmandal istungipäeval kutsus kohus kiirabi, mis viis Savisaare haiglasse. FOTO: Sander Ilvest
Kolmandal istungipäeval kutsus kohus kiirabi, mis viis Savisaare haiglasse. FOTO: Sander Ilvest Foto: Sander Ilvest

Justiitsminister Urmas Reinsalu hinnangul ei tohi haigus anda ühelegi inimesele menetluslikku immuniteeti ning kui sellised tõlgendused kohtupraktikas tekivad, tuleb kriminaalmenetluse seadustik tema sõnul kriitiliselt üle vaadata.

«Seadus näeb ette, et kui süüdistatav on parandamatult haigestunud ning ei ole seetõttu võimeline kriminaalmenetluses osalema ega karistust kandma, võib kohus menetluse lõpetada. Ent ütlen ühemõtteliselt, et selle sätte mõte on anda võimalus humanistlikel kaalutlustel menetlus lõpetada, aga see ei kanna endas täiendava isikliku puutumatuse eesmärki. Kui seaduses selline lünk on, siis tuleb see kriitiliselt üle vaadata,» sõnas justiitsminister.

Reinsalu peab oluliseks, et seadus peab võimaldama haige inimese kohtuistungile kaasata selliselt, et tema tervisemuresid küll arvestatakse, kuid samal ajal suudab riik tagada ka venitusteta kohtumenetluse läbiviimise.

«Kehtiv seadus võimaldab süüdistatava kaasamist videolahenduste abil vaid juhul, kui süüdistatav sellega nõus on. Minu hinnangul ei tohi see säte kaasa tuua olukorda, mis võimaldab süüdistataval menetlusest kõrvale hoida, kui tal selline eesmärk on. Käimasolev kriminaalmenetluse revisjon tegeleb paindlike digitaalsete lahenduste välja töötamisega, mistõttu olen andnud ametnikele korralduse seaduse ka selles küsimuses üle vaadata, kuidas neid lahendusi ära kasutada ka ilma süüdistatavate nõusolekuta,» ütles Urmas Reinsalu.

Möödunud kuul kooskõlastusele saadetud kriminaalmenetluse revisjoni üks eesmärk on minna täielikult üle digitaalsele menetlusele.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles