Savisaare protsessi kohtunik: eksperdi arvamus pole kohtule siduv (20)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harju maakohtu kohtunik Anne Rebane.
Harju maakohtu kohtunik Anne Rebane. Foto: Liis Treimann

Edgar Savisaare kohtuprotsessi kohtunik Anne Rebane märkis Savisaare suhtes kohtumenetluse lõpetamise määruses, et kuigi enamiku ekspertide hinnangul on mees võimeline kohtuistungitel osalema, ei ole eksperdi arvamus kohtule siduv.

Kohtuniku hinnangul on tuvastatud, et Savisaare terviseseisund pole võimaldanud tal korduvalt kriminaalmenetluses süüdistatavana osaleda.

«Nii esimese kui viimase ekspertiisiakti koostanud eksperdid (välja arvatud endokrinoloog Vallo Volke) on leidnud, et Edgar Savisaar on võimeline osalema kohtulikul arutamisel (seda küll teatud tingimustel), kuid tegelik olukord on korduvalt veenvalt kohtule näidanud, et nii see ei ole. Mitmel korral on Savisaare tervis halvenenud kohtuistungi ajal sedavõrd, et ta on kiirabi poolt haiglaravile toimetatud. Mingit alust arvata, et kiirabitöötajad on ebaprofessionaalsed või mingil põhjusel kallutatud, kohtul ei ole,» märkis kohtunik Savisaare kohtumenetluse lõpetamise määruses.

Kohtunik nentis, et eksperdiarvamus ei ole kohtule siduv ja kohus peab eksperdiarvamusse suhtuma samasuguse kriitikaga kui igasse teise tõendisse.

«Kohus nõustub kaitsja seisukohaga, et ekspert Vallo Volke ei ole sisuliselt jäänud mitte eriarvamusele, vaid on kujundanud enda kui endokrinoloogi ehk vastava ala spetsialisti arvamuse. Keegi teistest ekspertidest, kes Savisaare terviseseisundi kohta oma arvamuse on andnud, ei ole samas ümber lükanud ekspert Vallo Volke arvamust,» märkis kohus.

Kohtuniku sõnul määraski kohus komisjoniekspertiisi seetõttu, et saada võimalikult palju informatsiooni erinevatelt spetsialistidelt Savisaare terviseseisundi kohta.

«Ekspert Vallo Volke on andnud oma arvamuse kategoorilises vormis ehk on selgesõnaliselt öelnud, et E. Savisaar pole võimeline osalema kohtuistungil, risk uue kardiovaskulaarse ataki või surma tekkeks on ülikõrge. Nii kõrge riskiga patsientide absoluutse riski hindamiseks puuduvad formaalsed riskikalkulaatorid,» seisab kohtu määruses.

Kohus ei nõustunud riigiprokurör Steven-Hristo Evestuse väitega, et Savisaar satub kummalisel kombel haiglasse alati just siis, kui ta peab kohtu ette ilmuma.

«Prokurör viitas oma vastuväidetes sellele, et Edgar Savisaar ravib ennast tuttava arsti juures ja haigestub iga kord vaid enne kohtuistungit. Kohus selle seisukohaga ei nõustu, kuna ravidokumentidest nähtub, et Savisaar on haiglas viibinud ka kohtuistungite välisel ajal korduvalt,» kirjutas kohtunik määruses.

Kohtunik Rebane lisas, et kohtul ei ole mingit alust kahelda ekspert Vallo Volke erapooletuses, usaldusväärsuses ja kompetentsuses.

Harju maakohus rahuldas teisipäeval Savisaare kaitsja Oliver Nääsi taotluse ja lõpetas tema osas süümenetluse, kuna Savisaar on väidetavalt parandamatult haigestunud ja ei suuda protsessis osaleda ega ka võimalikku karistust kanda.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles