Isamaa loodab uues parlamendis vähemalt 14 kohta

Ainar Ruussaar
, Erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiljuti uue nime valinud võimuliitu kuuluv Isamaa loodab järgmise aasta märtsivalimiste järel riigikogus saada vähemalt 14 kohta, selle ja enamagi tulemuseni loodab partei jõuda nimevahetuse ning uue väärtuste programmi kaudu.

Isamaa on seadnud eesmärgiks saada järgmises parlamendis 14 ja rohkem kohta, ütles riigikogu IRLi fraktsiooni liige ja veteranpoliitik Mart Nutt kolmapäeval veebisaates «Otse Postimehest».

«Meie suurim probleem on praegused toetusnumbrid, aga seni on meie  valimistulemus olnud  valimispäeval kõrgem, kui reitingud näitasid. Muidugi mõjutab valimistulemust ka see, mis toimub enne valimisi teistes erakondades,» ütles Nutt. «Ainult nimevahetusega ei tee mitte midagi, sellest saavad kõik aru. Peaaegu samaväärne nimevahetusega on partei uus üldprogramm ehk väärtuste programm,» lisas Nutt. Tema sõnul hakkasid eri valimisteemad IRLi programmi vahepeal varjutama ning ehkki see parteiprogramm ei kadunud päriselt ära, ununes see sageli.

Isamaa ehk endise nimega Isamaa ja Res Publica Liidu toetus oli eri metoodikatest tulenevate küsitluste andmetel mais viis  protsenti, mis on parlamenti pääsemise tingimus. Kõige populaarsem oli opositsiooniline Reformierakond, kes kogus mais 30–32-protsendilise toetuse, võimupartei  Keskerakond sai 21–26-protsendilise toetuse.

Isamaa peamist poliitilist konkurenti Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda, kelle toetus oli mais 15–18 protsenti, iseloomustas Nutt opositsiooniparteile lubatud lihtsate loosungitega. «EKRE on uus poliitiline jõud, kes ei ole kunagi olnud valitsuses ja neil on väga lihtne tulla välja loosungitega, mille täitmise eest nad ei vastuta. EKRE on võtnud radikaalse konservatiivse, võib-olla isegi ajalooratta tagasipööramise kursi, mis Isamaale ei ole kunagi omane olnud,» ütles Nutt. «Opositsioonis on selliste asjadega lihtne silma paista.»

Parlamendipoliitik lisas, et EKRE on Isamaa tugev konkurent ja pretendeerib samale valijaskonnale. «Kuid poliitilisel kaardil on kõik erakonnad konkurendid ja ka meie teeme EKRE-le peavalu. Oleks väga hea, kui EKRE saaks kunagi valitsusse ja näitaks, kuidas nad oma programmi ellu viivad,» lisas Mart Nutt.

Praegu on riigikogu Isamaa ja Res Publica fraktsioonil 12 kohta, fraktsioon saab muuta oma nimeks Isamaa pärast seda, kui see on kinnitatud kõigis registrites. Parlamendi suurim fraktsioon on täna 30 kohaga Reformierakonnal, järgneb 27 kohaga Keskerakond ja 15 kohaga Sotsiaaldemokraatlik Erakond. Vabaerakonnal on täna parlamendifraktsioonis 8 ja EKRE-l 7 poliitikut. Kaks riigikogu liiget ei kuulu ühtegi fraktsiooni. 

Isamaa liige Mart Nutt (56) on veteranpoliitik, kes on kuulunud seitsme sõjajärgse riigikogu koosseisu, tänases parlamendis on ta põhiseaduskomisjoni ja korruptsioonivastase erikomisjoni liige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles