80-aastane Pae tänava pommimees jääb endiselt vanglasse (1)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Ringmaa.
Märt Ringmaa. Foto: Peeter Langovits

Taaskord ennetähtaegset vabastamist palunud Pae tänaval kahe lõhkemata jäänud pommi paigaldamises 15 aastaks vangi mõistetud 80-aastane Märt Ringmaa jääb Viru maakohtu otsusega trellide taha.

Vanahärra palus viimati ennetähtaegset vabastamist möödunud aastal, tuues põhjenduseks soovi surra kodus pere juures. Viru maakohus arutas tänavu asja uuesti ja otsus jäi samaks: süüdimõistetu ei kuulu vangistusest tingimisi enne tähtaega vabastamisele.

Kohtu hinnangul annab kuriteo toimepanemise asjaoludest lähtuv ohuprognoos küllaldase põhjuse arvata, et olenemata oma kõrgest east võib kinnipeetav jätkata vabanemisel kuritegude toimepanemist.

Kuriteo toimepanemise asjaoludest nähtub, et lõhkeainetega üldohtlikud kuriteod ei olnud suunatud ühegi konkreetse inimese vastu, vaid juhuslikele möödujatele, millest omakorda järeldus, et kuritegude toimepanemisel puudus igasugune motiiv.

Kuritegude toimepanemise asjaoludest nähtub, et ta ei olnud alkoholijoobes, vaid tegutses kaine mõistusega ning etteplaneeritult. Arvestades kuritegude arvukust, ühiskonnaohtlikkust ja saabuda võivate tagajärgede raskust, ei ole kohtu hinnangul kinnipeetava tingimisi enne tähtaega vangistusest vabastamine õigustatud ega kooskõlas karistuse mõistmise eesmärkidega, milleks eelkõige on mõjutada süüdlast edaspidi hoiduma kuritegude toimepanemisest.

Prokuratuur ja vangla ei toetanud vabastamist. Kohtumäärus on vaidlustatav 15 päeva jooksul selle kättesaamisest.

Alates 2005. aasta sügisest vanglas viibiva Ringmaa 15-aastane vanglakaristus jõustus 2010. aasta veebruaris, kui riigikohus ei võtnud tema advokaadi kaebust arutusele.

2009. aasta 23. märtsil mõistis Harju maakohus Ringmaa plahvatustega seitsme inimese mõrvamises ja kuue inimese vigastamises tema süü tõendamatuse tõttu õigeks, kuid määras talle 15-aastase vangistuse kahe lõhkemata jäänud lõhkeseadeldise paigaldamise ning pensioniametilt pensioni väljapetmise eest.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles