«Russofoobide nimekirja» sattunud Toomas Alatalu: Venemaa ei pingutanud üle (11)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Alatalu.
Toomas Alatalu. Foto: Eero Vabamaegi / PM/SCANPIX BALTICS

Politoloog Toomas Alatalu sai talle kehtestatud Venemaale sissesõidu keelust teada eile lennujaamas, kuid mingit kahjutunnet mehel enda sõnul pole.

Alatalu sõnul helistati talle välisministeeriumist eile. «Ma olen välismaal, aga mulle eile lennujaamas helistati, see kõne nii hakkis ja ma päris täpselt kohe ei kuulnud. Õhtul ma sain internetti ja nüüd ma olen infoga kursis ning arvan, et olen nimekirjas, jah,» kinnitas Alatalu.

Alatalu usub, et sattus nimekirja oma julgete analüüside pärast. «Arvan, et olen tegelikult Venemaa suure poliitika üks kiiremaid ja põhjalikumaid analüütikuid, sest ma lihtsalt tunnen seda poliitikakööki. Mul pole mingi probleem momentaalselt kommenteerida Trumpi või Putini või ükskõik kelle avaldust. Operatiivsus, kiire analüüs ja nõrkade kohtade avastamine on minu trump. Küllap sellepärast mind sinna pandi,» arutles Alatalu. 

Alatalu sõnul on selles nimekirjas tunda selgelt kohalike russofiilide olemasolu. «Need nimekirjad pannakse kokku Moskvas, aga teiselt poolt kaasatakse nimekirjade koostamisse ka kohalikku aktiivi, kes Venemaa saatkonna ümber tegutseb. Kohalike russofiilide osa on väga selgelt olemas,» ütles politoloog. 

Samas tunnistab Alatalu, et pragusesesse nimekirja sattunud poliitikud on pigem teisejärgulised tegijad. «Kui me jätame Ilvese kõrvale, siis ülejäänud poliitikud on nii-öelda «teise ešeloni» poliitikud. Mis on huvitav, et seal kaetakse seda numbrit 20, seal on ka kolm mitte-eestlast kirjas. Rahvusvaheline kaitseuuringute keskus - see on selge nomenklatuurne koht. Sealt korraga võtta viis inimest on natukene naljakas. Aga see tähendab seda, et neil oli vaja see number 20 kuidagi kokku saada, ma isegi julgeks öelda, et neil tekkis selle kokkusaamisega probleem ning ei olnud niisuguseid tähti palju sinna võtta,» arvas Alatalu.

Alatalu sõnul ei pingutanud Venemaa seda Eesti nimekirja kokku pannes üle ning see on tema hinnangul küllaltki tähelepanuväärne ning tuleks vaadata ettepoole.

Alatalu sõnul tal mingit kahjutunnet Venemaale reisimise keelust pole. «Mul oli paar kutset Venemaale esinema, aga jutt jäi pooleli, kuna ma sõitsin Aasiasse. Mul poleks muidugi midagi selle vastu, et rahvusvahelistel konverentsidel esineda ja osaleda, aga mingit kahjutunnet, et see enam võimalik pole mul küll pole. Lõppude lõpuks on esinemisvõimalusi ka mujal, aga kõik auditooriumid vajavad kvaliteetset analüüsi. Ma arvan, et see kvaliteet mida ma võinuks anda jääb nüüd ikkagi lääne poolele tarbimiseks, aga see on juba nende enda probleem,» selgitas mees.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles