Vaat, kes Eesti metsi halastamatult hävitavad!

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsatulekahju Valgamaal Hummuli Vallas. Pääste
Metsatulekahju Valgamaal Hummuli Vallas. Pääste Foto: Rein Säinas /

«Ma tahan, et mu aju unustaks selle, mida mu silmad on näinud,» ütleb veerand sajandi pikkuse päästetöö kogemusega Gert Teder. Vaevalt see õnnestub. Sest Eestimaa metsad on põlenud seni ja põlevad kahjuks ka edasi – enamasti, inimesed, just teie süül!

Mehed olid suure kaarega, ühed lähenemas vasakult ja teised paremalt, juba peaaegu kokku saamas. Kuigi halli suitsu tõusis nende vahelt kõvasti, nägid nad läbi selle juba üksteist. Umbes viiskümmend meetrit veel ja siis, lootsid mehed, saavad nad üle kahe-kolme hektari levinud tule kotti, ümber piiratud.

Aga ei saanud.

Ühel päästekomandol ütles ATV järsku üles. Mootor kuumenes üle ja vajas jahutamist. Nad pidid taanduma. Samal ajal sai teise komando roomikmasinal kustutusvesi otsa. Nemadki pidid ümber keerama – minema vee järele.

Tekkinud viie-, maksimaalselt kümneminutilisest seisakust piisas, et tuli pääses Klooga polügoonil kolm tundi rassinud päästjate haardest välja, meenutab Hengo Metsaru, kes on päästeametis töötanud ligi kaks kümnendit. Ja kui tuli napilt sulgemata jäänud kotist pääses, murdis see tuule toel edasi eriti vihaselt. Levis lõpuks 30 hektarile. Seitsme komando ja mitme vabatahtliku töö läks hoobilt palju raskemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles