Poliitikute kantseldaja Andres Kuusk: valimisdebatid on sõjaolukord

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Kuusk.
Andres Kuusk. Foto: Eero Vabamägi

Sel kevadel «Foorumi» pikale ekraanielule punkti pannud teleajakirjanik Andres Kuusk tunnistab üheksa kuud enne järgmisi riigikogu valimisi, et televäitluste erakordselt suur pinge, kus kunagi ei tea, millega poliitikud võivad üllatada, röövib debati juhilt tohutult energiat.

«Näiteks ei tea sa veel saatepäeva hommikulgi, kas Edgar Savisaar tuleb saatesse või ei tule,» toob ta laupäevases intervjuus Arterile möödanikust näite. «See selgub kümme minutit enne saadet, kui must auto vurab telemaja ette – selliseid juhtumeid on olnud päris palju.»

Kuuse karjääri kõige närvesöövam hetk telestuudios oli siis, kui Savisaarel hakkas debati ajal halb ja ta oli sunnitud korraks istuma. «Kuna ma ei saanud temaga otse-eetris rääkida, vaatasin talle pikalt otsa, püüdsin saavutada silmadega kontakti ja saada aru, kas kõik on hästi,» meenutab Kuusk (46) Arterile. «Näitasin talle püsti pöialt ja noogutasin. Ta ei reageerinud sellele absoluutselt. Viis või kümme sekundit oli mul tunne, et vesi jookseb mööda selga alla. Ma ei teadnud, mida teha. Lahendasin olukorra nii, et läksin ekspertide laua juurde. Sel ajal sai ühel poolel stuudios valgust vähemaks lasta ja assistent käis uurimas, mis juhtus. Savisaar kogus ennast ja tegi saate lõpuni.»

Teles on Kuuse sõnul kirjutamata reegel, et terviserikke näitamist otse-eetris välditakse. Režissöör lahendas tekkinud olukorra saatejuhi hinnangul ilusti, nii et vaataja väga palju aru ei saanudki. Uudis Savisaarest läks lahti stuudios olnud teistelt poliitikutelt.

Vaatamata debatisaadete pingele on televäitlused Kuuse kinnitusel midagi sellist, mille nimel on mõtet ajakirjanduses töötada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles