Ratas Bilderbergi kohtumisest: see kutse ei olnud mitte ainult personaalselt Jüri Ratasele (5)

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Jüri Ratas.
Peaminister Jüri Ratas. Foto: Sander Ilvest

Bilderbergi kohtumisel viibiva peaministri Jüri Ratase sõnul on tal kohtumisel läinud väga hästi ning tema isiklikuks lemmik debatiks oli arutelu Venemaa hetke rolli üle maailmakaardil.

«Väga hästi, töiselt!» vastas hetkel Itaalias Torinos viibiv peaminister Jüri Ratas Postimehe küsimusele, kuidas tal Bilderbergi kohtumine läinud on.

Ratase sõnul on kohtumise põhiteemaks olnud transatlantilised suhted Euroopa ja Põhja-Ameerika vahel ning lisaks sellele on juttu tulnud USA juhtpositsioonist, Venemaast, tehisintellektist, tuleviku tööst ja Itaalia hetkeolukorrast. «Väga palju selliseid väga aktuaalseid teemasid, mis täna maailma poliitikas muret tekitavad,» võttis peaminister teemad kokku.

Ratase sõnul on talle kohtumise puhul meeldinud silmast silma arutelud nii ettevõtjate, teadus- ja ülikoolide esindajate kui ajakirjanikega ning ka teised osalejad on tema sõnul Bilderbergi kohtumisega väga rahule jäänud. «Peamine rõhk on see, et debatid on väga avatud ja siirad, diskussioone on palju,» kommenteeris peaminister, miks kohtumine osalejatelt nii suure tunnustuse pälvinud on.  

Ratase enda lemmik debatiks oli arutelu Venemaa hetke rolli üle maailmakaardil. «Teiselt poolt, mis mulle isiklikult pakkus samuti väga palju huvi, on Ameerika tänane positsioon,» tõi peaminister välja mõningad teemad paljudest.

Sealjuures tunnistas Ratas, et kutse mainekale kohtumisele tuli talle üllatusena. «Ma ei teadnud, et see kutse tuleb ja ma arvan kindlasti, et see kutse ei ole mitte ainult personaalselt Jüri Ratasele, vaid igal juhul on see tunnustus Eestile,» kommenteeris peaminister, lisades, et see on esmakordne ajaloos. «Ma arvan, et ma vist ei eksi, kui ma ütlen, et esmakordne üldse Balti riikide osas,» sõnas Ratas.

Peaminister usub, et kutse kohtumisele on seotud ka Eesti eesistumisega Euroopa Liidu Nõukogus läinud aasta teisel poolel.

Bilderbergi grupp on valitsusväline mõjuorganisatsioon, mille esindajad kohtuvad konverentsidel kord aastas eri kohtades. Bilderbergi gruppi on peetud uue maailmakorra juurutajaks ja neid on nimetatud ka esimeseks «maailmavalitsuseks», sest seal tekkinud arvamused võivad saada maailmas edaspidi teoks tehtavate muutuste aluseks. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles