NATO PA kaitsekomitee tutvub olukorraga Läänemere piirkonnas

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO lipp
NATO lipp Foto: Vadim Ghirda/AP/Scanpix

NATO Parlamentaarse Assamblee kaitsekomitee peab oma väljasõiduistungi Eestis ning arutab täna ümarlauas julgeolekuolukorda Läänemere piirkonnas. Homme tutvub komitee Ämari lennubaasis NATO heidutus- ja kaitsevõimega alliansi idatiival ja vaatleb rahvusvahelise suurõppuse Saber Strike Eestis toimuvat osa.

Ümarlaua avab NATO Parlamentaarse Assamblee (PA) Eesti delegatsiooni juht ning NATO PA transatlantilise koostöö alakomitee aseesimees Marko Mihkelson.

Mihkelsoni sõnul on väljasõiduistungid NATO PA tegevuse tähtis ja väärtuslik osa, sest need aitavad assamblee liikmetel saada väga hea ülevaate konkreetses riigis või regioonis toimuvast. «Eesti jaoks on oluline, et liitlastele oleks loodud kõik võimalused siin paiknemiseks ja siia tulemiseks. Seda on oluline tutvustada ka parlamentide saadikutele meie liitlasriikidest,» sõnas Mihkelson. Ta lisas, et visiidi käigus arutatakse samuti Eesti iseseisva kaitsevõime üle, mis on eriti oluline võimaliku kriisi algfaasides.    

Üldisest julgeolekuolukorrast Läänemere piirkonnast annavad ümarlauas osalejatele ülevaate välisminister Sven Mikser ja Eesti Välispoliitika Instituudi direktor Kristi Raik. Kaitseminister Jüri Luik ning riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees, NATO Parlamentaarse Assamblee Eesti delegatsiooni liige Hannes Hanso räägivad NATO kohalolekust Baltimaades ja Eesti eesmärkidest riigikaitse valdkonnas. 

Lisaks kõnelevad transatlantilistest suhtetest enne NATO Brüsseli tippkohtumist kaitseministeeriumi asekantsler Kristjan Prikk ja Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse (ICDS) teadur, endine Eesti suursaadik Ameerika Ühendriikides Eerik Marmei.

NATO PA kaitsekomitee külastab Eesti Kaitseväe Peastaapi ja kohtub NATO lahingugrupi esindajatega Eestis.

Homme toimub väljasõit Ämari lennubaasi, kus tutvutakse NATO koordineeritava Balti õhuturbe missiooniga ja kohtutakse praegu Ämaris paikneva Prantsusmaa õhuväe lennusalga esindajatega.

Samuti jälgib kaitsekomitee Ämaris rahvusvahelise suurõppuse Saber Strike Eestis toimuvat osa. Saber Strike on Ameerika Ühendriikide Euroopa maaväe korraldatav iga-aastane suurõppus Poolas ja Balti riikides, millest tänavu võtab osa kokku ligi 18 000 kaitseväelast. Õppus kestab 15. juunini. Eestis osaleb õppusel üle 2000 Eesti- ja liitlassõduri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles