Sotsid ei toeta andmekaitsemääruse rangemat piirangut ajakirjandusele (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marju Lauristin.
Marju Lauristin. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Sotsiaaldemokraatide juhatus arutas esmaspäeva õhtul ka isikuandmete kaitse seaduse eelnõu küsimust ning otsustas, et hääletab selle vastu.

«Kuulanud ära Euroopa Parlamendis andmekaitsemääruse eestvedaja Marju Lauristini arvamuse, jõuti konsensuslikule seisukohale, et sotsiaaldemokraadid ei saa toetada andmekaitsemääruse rangemat piirangut ajakirjandusele,» ütles erakonna esimees Jevgeni Ossinovski.

«Eks nüüd tuleb arutada, millisel viisil jõuame selleni, et see sõna taaskord sealt saaks maha võetud,» lisas ta. 

Ossinovski kinnitas, et fraktsioon hääletab seaduseelnõu vastu ja toonitas, et põhimõtteliselt on justiitsminister Urmas Reinsalul võimalus eelnõu menetlusest tagasi võtta. 

«Me oleme valmis selle kokkuleppe valmis sisuliselt ärategema. Küll see üht- või teistpidi laheneb,» ütles erakonna juht Jevgeni Ossinovski.

«Ehkki Euroopa andmekaitse määrus ütleb, et ajakirjandus saab infot inimeste tegude kohta avaldada vaid juhul, kui eksisteerib «avalik huvi», siis lisati Reformierakonna ettepanekul veel omadussõna «ülekaalukas avalik huvi»,» lükkasid sotsiaaldemokraadid vastutuse Reformierakonna õlgadele.

Sotsiaaldemokraatide juhatuse liikme ja endise Euroopa Parlamendi liikme Marju Lauristini sõnul on tegemist põhjendamatu ülereguleerimisega, mis aga kõneleb hoopis soovist ajakirjandusvabadust piirata. «Olin europarlamendis kõnealuse määruse üks autoreid ning olen hämmingus, et mõni poliitiline jõud Eestis tahab meid tõugata Ungari ja Poolaga sarnase sõnavabaduspiirangute suunas,» lausus Lauristin.

Kolmapäeval läheb riigikogus lõpphääletusele isikuandmete kaitse seaduse eelnõu, mis reguleerib ka ajakirjandusvabadust. 

Reformierakondlane ja riigikogu põhiseaduskomisjoni liige Hanno Pevkur tunnistas Vikerraadio saates «Uudis +», et ettepaneku panna uude isikuandmete kaitse seadusesse termini «avalik huvi» asemele seni kehtinud «ülekaalukas avalik huvi» tegi kunagine justiitsminister ja Reformierakonna liige Rein Lang.

Eesti Ajalehtede Liidu direktor Mart Raudsaar kirjutas eelmise nädala lõpus, et riigikogu põhiseaduskomisjon otsustas ootamatult, et Euroopa andmekaitsemääruse rakendusseaduse teksti tuleb lisada termin «ülekaalukas».

«Lihtsustatuna, peaaegu kõik andmesubjekti (inimese) kohta käiv informatsioon on delikaatne informatsioon, mille avaldamise või mitteavaldamise kohta võib otsustada isik ise, välja arvatud ajakirjandusliku erandi puhul,» kirjutas Raudsaar.

Loe lisaks homsest Postimehest.

 
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles