Prokuratuur esitas Toomas Lepale süüdistuse Tallinna TV raha omastamises (3)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Lepp.
Toomas Lepp. Foto: Liis Treimann

Põhja ringkonnaprokuratuur esitas Tallinna Televisiooni endisele juhile Toomas Lepale süüdistuse üle 200 000 euro linnatelevisiooni raha omastamises.

Süüdistuse kohaselt omastas Tallinna TV juht Toomas Lepp ajavahemikul 2013 – 2016 näiliste tehingute abil enam kui 200 000 eurot SA Tallinna Televisiooni raha.

Omastamiseks kasutas Toomas Lepp KVA Telecom OÜ esitatud arveid, mis esitati saadete «Keskkonnanädal» ja «Vaba mõtte klubi» tootmise eest. KVA Telecom OÜst kanti raha edasi omakorda juba Toomas Lepa kontrolli all olevasse äriühingusse Videomeedia OÜ.

Süüdistuse järgi puudus KVA Telecom OÜ-l endal võimekus eelnimetatud saateid toota, samuti ei toimunud ka alltöövõttu Videomeedia OÜst – nii «Keskonnanädal» kui ka «Vaba mõtte klubi» toodeti kasutades selleks Tallinna Televisiooni ruume, seadmeid ning operaatoreid.

Lisaks Toomas Lepale on samas kriminaalasjas on esitatud süüdistust ka juriidilisele isikule KVA Telecom OÜ ning selle juhatuse liikmele Valter Kraavile ja raamatupidajale Lea Kraavile, keda kõiki süüdistatakse omastamisele kaasaaitamises. Lea Kraavit süüdistatakse lisaks ka dokumendi võltsimises ja võltsitud dokumendi kasutamises. Ühe kahtlustatava – Tallinna TV endise juhatuse liikme – suhtes on kriminaalmenetlus lõpetatud oportuniteedi põhimõttel.

Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Leelet Kivioja selgitas, et süüdistuse järgi on avalikkuse informeerimiseks loodud telekanali juht kahetsusväärselt oma positsiooni ära kasutanud ning telekanali raha ebaseaduslikult iseenda kasuks pööranud.

«Sisuliselt on tegemist järjekordse kurva näitega, kus inimene, kellele on usaldatud ligipääs maksumaksja rahale, on seda usaldust kuritarvitanud ning avalikkuse hüvanguks mõeldud raha isiklikeks kuludeks kasutanud,» lisas eriasjade prokurör Kivioja.

Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo juhi Mati Ombleri sõnul suurendab ametipositsiooni omakasuline ärakasutamine vaid ebaausalt toimetava inimese rahalisi vahendeid.

«Eelkõige on sellises olukorras aga kannatanu asutus ise, kes peab tegelema kahjude likvideerimise ja riskide maandamisega. Sõltuvalt ametipositsioonist võib olla tekitatud kahju mõjutanud ka ostetud teenuse hinda, rikkunud ausat konkurentsi ja vähendanud avaliku teenuse usaldusväärsust. Korruptsiooni vähendamisele saavad kõik anda oma panuse ning üks viis on sellest teavitada õiguskaitseasutusi,» sõnas Ombler.

Korruptsiooniga seotuid vihjeid saab edastada e-postile korruptsioonivihje@politsei.ee.

Võimaliku konfiskeerimise tagamiseks on arestitud süüdistatavate valdusest leitud sularaha ning süüdistatavatele kuuluvaid kinnistuid.

Kriminaalmenetluse viis läbi keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo ja juhtis Põhja ringkonnaprokuratuur.

Toomas Lepp: prokuratuuri süüdistus on täiesti alusetu

Toomas Lepp saatis Postimehe toimetusele oma kommentaari, mille avaldame täismahus.

Peale kaheaastast menetlust, mis on toonud mõttetuid kannatusi paljudele inimestele ei ole leitud tõendeid minu poolt Tallinna TVle kahju tekitamises. Kuigi linnapea Taavi Aas lubas juba 2016. aasta detsembriks kiiresti välja selgitada kahju suuruse, ei ole seda senini tehtud. Ükski tunnistaja Tallinna TVst ei kinnita, et oleksin Tallinna TV tehnikat ilma kokkuleppeta kasutanud. Uurimine ei ole leidnud tõendeid nagu oleksin kasutanud Tallinna TV tehnikat. Prokuratuur ei ole näidanud millal ja kuskohas ma TTV tehnikat oleksin kasutanud. Tootsin saateid «Keskkonnanädal» ja «Vaba Mõtte Klubi» ammu enne TTVsse  tööle asumist. 2012. aastal tootsin neid TTVs nõukogu loal. Tegin seda 100-protsendiliselt endale kuuluva tehnikaga ning meeskonnaga, kes ei olnud Tallinna TVst. Alates 2013. aastast nõukogu esimees luba ei pikendanud. «Vaba Mõtte Klubi» idee ja nimi on patenteeritud minu nimele. Leidsin vahendaja, kes oleks peatöövõtja ja kes ei ole minuga seotud. Selleks osutus KVA Telekom. Mart Ummelas tutvus olukorraga ja sõlmis leingud saadete peatöövõtjaga. See on kogu Mart Ummelase «süü» – legaalne allkiri lepingul. KVA tellis saated Videomeedialt. Need toodeti mulle kuuluva tehnikaga sama summa eest mis aasta varem.

Tallinna TV nõukogu ei ole suuteline vastama küsimusele – missugune kahju ja millal on Tallinna TVle tekitatud. Vaatamata sellele on nõukogu esitanud uurijate survel minu vastu tsiviilhagi, viidates kriminaalasja algatamisele. Olen rõõmuga nõus kohtus oma süütust kahju tekitamises TTVle tõestama.

Tegelikult tõid KVA Telekomi ja Videomeedia poolt toodetud telesarjad «Vaba Mõtte Klubi» ja «Keskkonnanädal» Tallinna TVle kasu.

«Vaba Mõtte Klubi» kuulus alates 2011. aastast kanali kõige vaadatuimate saadete esiritta.

Saadete tootmise hinnad TTVle olid ja on allpool keskmist turul olevat tootmishinda.

Tallinna TV sai saated ja on tulemustega rahul. Need saated on üleval TTV kodulehel.

Omastamise puhul peaks olema kahtlustuse järgi  kahjukannataja Tallinna Televisioon. Tallinna Televisioon kahtlustatavat  kahju (üle 200 000 euro) aga leidnud ei ole. Seda ei leitud siseauditi järel jaanuaris 2017. Seda on kinnitanud TTV juhatuse liige Toomas Raag, TTV endine  nõukogu esimees Kalle Klandorf ning ka TTV juhatuse liige Revo Raudjärv. «Vaba Mõtte Klubi» ja «Keskkonnanädalat» tootis nii töövõtjana kui ka hiljem alltöövõtjana mulle kuuluv firma Videomeedia. Kohtumäärustes toodud sõnastuses  olevat need saated tehtud aga, tsiteerin: «täielikult Tallinna TV vahenditega».  

Et see nii ei ole, on väga lihtne veenduda vaadates Videomeedia pangaülekandeid (sularaha ei liikunud üldse) ja muid dokumente. Videomeedia ja KVA Telekom on tasunud Tallinna linnakantseleile saate «Vaba Mõtte Klubi» tootmiseks Roosikrantsi 4b ruumide rendi eest, KVA Telekom ja Videomeedia on tasunud arvete alusel neid saateid teinud esinejatele, teleoperaatoritele, helirezhissöörile, videomonteerijale. Saated on salvestatud Videomeediale kuuluvate kaamerate ja helipuldiga. Videomeedia on tasunud saadetele kuluva transpordi, helitehnika, valgustehnika, mälukaartide, grimmitarvete ja esinejate riietuse eest. Ka režissööri, stsenaristi, toimetaja, produtsendi, grimeerija ja esinejate tasud olid Videomeedia kanda. Kuidagi ei vasta see kahtlustuses seisvale «tehtud täielikult Tallinna TV tehnikaga». Tallinna TV on saadetega rahul ja teenuse saanud.   

Tallinna TV tehnikat kasutati  vähesel määral  (kaks korda kuus á paar tundi) aga 2015-2016 vastavalt TTV juhatuse liikme Mart Ummelase sõlmitud lepingu tingimustele.    

Seda, et alates 2013. aasta sügisest hakkas lepinguliselt tootma saatesarju KVA Telekom, teadsid nii juhatuse tolleaegsed kui ka hilisemad liikmed, sellest oli informeeritud ka nõukogu esimees Allan Alaküla, juhatuse liige Toomas Raag ja finantsjuht Ingrid Mauer. Oluline on märkida ka, et neidsamu saateid tootsin ma ammu enne TTV juhatuse liikme kohale asumist samadel tingimustel. Saateid oleks hiljem vabalt võinud toota ka Tallinna TV, oli aga üks takistus – autoriõigused. «Vaba Mõtte Klubi» oli Tallinna TV kõige populaarsem saade (TTV toodab sedasama saadet kahetsusväärselt teise pealkirja all ka edasi, riikudes sellega minu autoriõigusi). Minu ametileping nägi ette, et juhatuse liikmele ei saa kuuluda ühegi telesaate autoriõigused, mida TTV toodab. Autoriõigusi juhatuse liikmeks asudes ma ära anda aga ei soovinud. Ütlesin ka nõukogu esimehele, et nõustun TTV juhatusse tulema vaid juhul kui ma saan jätkata saadete «Vaba Mõtte Klubi» ja «Keskkonnanädal» tootmist oma firmaga. Aastatel 2012-2013 see nii oligi. Lubati teha.

Hiljem aga nõukogu esimees keeldus luba andmast. Kui ütlesin, et neid saateid hakkaks siis tootma teine firma, oli tema ainus küsimus, ega seal minu sugulasi pole. Ei olnud. Tundub, et kriminaalasi algatati valekaebuse põhjal. Kahtlustuses figureerivat kahju saajat ju ei ole.

Pean kordama, et «Vaba Mõtte Klubi» toodeti Videomeediale kuuluva tehnikaga (videokaamerad, montaazhiarvuti, helipult, valgusaparatuur, kaablid, kõvakettad jms), arvete alusel tasuti Roosikrantsi 4b rendi eest, operaator Indrek Männile (Pildiklubi MTÜ), kes võttis osa kõigi «Vaba Mõtte Klubi» ja «Keskkonnanädala» saadete salvestustest, helirezhissöör Agu Rohtlale (OÜ G-Sound), kes võttis osa kõigi «Vaba Mõtte Klubi» salvestustest, videomonteerijale Margus Vettikule, kes monteeris kõik «Keskkonnanädala» saated ja kõik «Vaba Mõtte Klubi» saated. Saadetes esinejatele tasusid nii KVA Telekom kui ka Videomeedia arvete alusel.

Saadete «Vaba Mõtte Klubi» ja «Keskkonnanädal» autoriõigused kuuluvad Toomas Lepale.

Seda kinnitab ka Toomas Raagi allkirjastatud TTV litsentsileping detsembris 2016 saate litsentsi ostmiseks Toomas Lepalt.

Toomas Lepp ja tema abikaasa tegid saadete VMK ja KN tootmisel autori, produtsendi, toimetaja, režissööri, saatejuhi, grimeerija, autojuhi, operaatori, monteerija jm tööd. Seda tööd ei ole senini tasustatud.

Kui kahtlustajad ja uurijad esitaksid väga lihtsa küsimuse Tallinna TVle – missuguste saadete «Vaba Mõtte Klubi» ja «Keskkonnanädala» tootmisüksuste eest on nad tasunud ja missuguse Tallinna TV tehnikaga on need saated toodetud, siis vastus oleks ühene - vastavalt tootmislepingule on kasutatud  Keskkonnanädala tootmiseks vaid TTV montaazhiarvutit vastavalt lepingule ning diktori salvestuseks vähesel määral stuudiot. «Vaba Mõtte Klubi» tootmiseks on kasutatud vaid 2015-2016 perioodil Tallinna Pressikeskust ja operaatoreid vastavalt tootmislepingule.

Nii ei pea kuidagi paika kahtlustuses olev väide nagu oleks Toomas Lepp kasutanud nende saadete tootmiseks sajaprotsendiliselt Tallinna TV tehnikat.

Videomeedia andis ajutiselt 2013. aastal litsentsi saadete tootmiseks KVA Telekomile, kes oli vastavalt Tallinna TV ja KVA Telekomi vahelisele lepingule peatöövõtja. KVA Telekomiga suhtles eranditult TTV finantsjuht Ingrid Mauer, arved allkirjastas juhatuse liige Toomas Raag. TTV eelarved kinnitas TTV nõukogu. Neis eelarvetes kajastusid ka KVA Telekomi poolt toodetavad saated «Vaba Mõtte Klubi» ja «Keskkonnanädal».

Lea Kraavi, kes oli ka Videomeedia raamatupidaja, koostas ja allkirjastas Videomeedia arved KVA Telekomile ning kandis üle rahad, et Videomeedia saaks toota saated «Vaba Mõtte Klubi» ja «Keskkonnanädal».

Mina siin mingisugust skeemi ega omastamist ei näe. Toimus rutiinne saadete tootmine, mis algas aastal 2011. Kahju kannatajat ei ole. Kasusaaja oli Tallinna TV,  

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles