Tallinna vanima monumendi ümbrus sai korda (3)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmapäeval avati pidulikult uue ilme saanud Marta risti haljak.

„Meie jaoks on oluline, et Kitseküla piirkonna rahval oleks kodulähedane roheala, kus saab oma vabaaega veeta. Marta rist ja selle ümbrus pakuvad selle jaoks suurepärase võimaluse. Loodame, et uus haljak aitab kõigil huvilistel selle koha tähtsust meie ajaloos teadvustada,“ ütles Kesklinna vanem Vladimir Svet.

Mälestusmärk renoveeriti 2017. aastal. Kesklinna valitsus korrastas 2018. aasta kevadel ja suvel mälestusmärgi ümbruse. Tööde eesmärk oli ümbritsevat säilitada, kuid praktilisest vajadusest tulenevalt ruumi täiendada.

Tööde käigus kavandati moodsad istumiskohad, mis võimaldavad puhkepeatust, et vaadelda monumenti ja võtta aeg maha. Olemasolevat lumimarja põõsagruppi suurendati ja kinnistu tagaossa jäävat monotoonset seina ilmestati ronitaimedega.

Paekivist Marta tänava rist on Tallinna vanim mälestusmärk (aastast 1506), mis on püstitatud üksikisikule. Nelinurksest kivist postamendil asuv paekivist rist Marta tänaval on pühendatud Tallinna kodanikule ja suurkaupmehele Blasius Hogrevele (ka Hoegreve, Hochgreve), kes hukkus sealkandis 1560. aasta septembris Vene-Liivi sõja ajal Jeruusalemma mäe lahingus.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles