Skandaal tantsuspordi liidus: Facebooki postitus viis kahe nimeka tantsukooli väljaviskamiseni (2)

rus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võistlustants. Pilt on illustreeriv.
Võistlustants. Pilt on illustreeriv. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Eesti tantsuspordi liidus käärib tõsine konflikt: kaks tuntud tantsukooli arvati liidust välja, kuna nende juhid kirjutasid oma Facebooki kontodel skeptilisi kommentaare.

13. mail kirjutas tantsukooli TK Tango asutaja ja treener Veiko Ratas oma kontol järgmise kommentaari:

«Milline «suurepärane» tulemus Euroopa Ladina-tantsude meistrivõistlustelt - Eestis poliitikaga teiseks tehtud paar ei saanudki EM-il 1.voorust edasi ja lõpetas 63 paari hulgast 51 kohaga. See on siis see «õige ja aus» poliitika mida Eesti Tantsuspordi Liit ajab! Häbi on. Eesti meistrid Konstantin Gorodilov-Dominika Bergmannova tulid 10.kohale. Palju õnne neile!»

Pärast kommenteeris jällegi oma isiklikul (mõlemad treenerid rõhutavad seda) kontol klubi TK Esperanza juht ning peatreener Svjatoslav Juškov, kes toetas oma kolleegi seisukohta.

Aga juba teisipäeval, 19. juunil toimunud tantsuspordi liidu koosolekul arvati mõlemad klubid sellest välja. Tasub märkida, et TK Esperanza oli liidu liige 13 aastat ning TK Tango koguni 19 aastat. Juškovi sõnul on tähelepanuväärne, et liidu koosolekult puudusid paljude tuntud tantsukoolide esindajad, kuna klubide väljaarvamise hääletust puudutavat punkti päevakorras ei olnud. Oli küll punkt, et on vaja arutada hea tava rikkumist mõnede koolide poolt.

Kahe tantsukooli väljaarvamine liidust tähendab seda, et nende koolide tantsijad ei saa nii välismaal kui ka Eestis enam ei oma klubi ega Eestit esindada, sest kohalikke võistlusi korraldab just nimelt tantsuspordi liit.

Liit pakub Juškovile ja Ratasele võimalust luua uued klubid uute nimede all ning astuda uuesti tantsuspordi liitu. «See tähendab, et me, esiteks, kaotame aega, aga teiseks, kaotame terveks aastaks hääleõiguse liidus, kuna liidu põhimääruse järgi peetakse meid vaid liidu liikmekandidaatideks,» selgitas Rus.Postimehele Svjatoslav Juškov. Ta märkis, et tol saatuslikul liidu koosolekul tuli ettepanek, arvata mõlemad klubid oma ridadest välja, klubi DS Laguun juhilt Ivo Kappetilt. «Nimekad klubid ei osalenudki koosolekul, sest päevakorras polnud teravaid punkte ning väljaarvamise küsimust nende seas. Nad (puudunud klubid – toim.) oleksid kindlasti avaldanud soovi osaleda, kui oleks teadnud, sest paljud klubid ei ole nõus radikaalsete meetmetega, mis pole otseselt tantsuspordiga seotud,» ütles treener.

Tema sõnul on kõnealune spordiala väga subjektiivne ning koos Ratasega võitlesid nad märksa läbipaistvama kohtuniketöö eest, mis liidus paljudele ei meeldinud. Parimaid välja selgitada on küllaltki raske, kuid kohtunike äraostetavust pole võimalik tõestada. «Pealtvaatajatele ja professionaalidele on alati näha, kui paari on teenimatult esile tõstetud. See avaldub saali reaktsioonis, nagu see oli tol korral, millest kirjutas Veiko – kui paar sai teise koha (esimene ja teine paar sõidavad EM-ile – toim.), saalis trambiti jalgu. See saigi kinnitust EM-il, kus paar ei jõudnud koguni teise vooru. Ratase kommentaari eesmärk ei olnud mitte tantsijaid solvata, vaid probleemile tähelepanu juhtida,» ütles Juškov.

«Antud juhul on sellel lool veel üks pool: Ivo Kappet, kes algatas hääletuse, on vahetult seotud selle paariga, kellest kirjutas Ratas. Juriidiliselt on sellel paaril oma klubi (antud juhul isegi kaks – mõlemad on registris), kuid tegelikult treenivad nad samas ruumis, kus asub Kappeti tantsukool ning finantseerimise avaldusi esitavad üheskoos ühe klubi poolt. Seega need inimesed on omavahel majanduslikult tihedalt seotud, nagu ka paljud klubid liidus. Siit tuleb välja selline olukord: on täisväärtuslikud nimekad koolid, nagu meie oma ja Veiko Ratase kool, aga on klubisid, kus on vaid kaks tantsijat. Ja need väikesed koolid on Kappeti omast lahutamatud. Need on peamiselt tema õpilased, kes lõid endale juriidilised isikud, sisuliselt tütarfirmad ning astusid liitu. Selle tõttu võib klubidel, kes hääletasid meie väljaarvamise poolt, olla kokkuvõttes vähem õpilasi kui meie kahes koolis. See on puhtalt ühe inimese poolne poliitika ning kunstlik häälte arvu suurendamine,» selgitas Juškov.

Konfliktset olukorda kommenteeris tantsuspordi liidu president Aune Past, kes pole traditsiooni kohaselt tantsudega vahetult seotud ning saab liidu probleemidele hinnangu anda. Pasti sõnul on Eesti tantsusport, tantsijad ning treenerid mujal maailmas hinnatud. Kuid klubide väljaarvamist kajastati Pasti hinnangul Facebookis väga ebameeldivalt ning faktidest on mindud tema sõnul väga kaugele.

Past selgitas, et 2016. aastal võeti tantsuspordi liidu koosolekul ühehäälselt vastu hea tava dokument. Selles märgitakse, et tantsuga seotud isikute kompetentsust saab kahtluse alla panna ainult argumenteeritud asitõenditega ning vastav avaldus tuleb esitada juhatusele arutamiseks.

Past märkis, et Veiko Ratas seadis oma postituses kahtluse alla nii WDSF-i litsentsi omavate kohtunike maine kui ka treenerite ja sportlaste professionaalsuse. Tantsuspordi liidu presidendi sõnul oleks see väide korrektne, kui sellega kaasneks argument ning süüdistus oleks esitatud liidu juhatusele.

Mis puutub Juškovi, siis tema alustas Pasti sõnul sotsiaalvõrgustikus argumenteerimata avaldusele toetuskampaaniat.  

Facebookis avaldatud treenerite avalduste alla ilmusid noorte tantsijate vanemate kommentaarid, milles küsiti, mis juhtub siis, kui lapsevanem või laps samuti avaldavad liidu suhtes pahameelt – arvatakse samuti välja?

Aune Past avaldas imestust, et vanematele pole siiani head tava tutvustatud. Ühtlasi lisas ta, et tantsijad väärivad paremat suhtumist.

TK Laguun peatreener Ivo Kappet ütles Rus.Postimehele, et praegu võib täie kindlusega öelda, et TK Tango ja TK Esperanza väljaarvamise algatajaks olid Ratas ja Juškov ise. «Olles teadlikud oma kohustustest liidu ees, mille määrab organisatsiooni põhimäärus, ning heast tavast, otsustasid nimetatud klubide juhid neid rikkuda,» väitis Kappet.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles