Kohus laseb uurida, kas Kopli tulistaja üldse on võimeline protsessiga jätkama (3)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kopli tulistamises süüdistatav Alexander Yakimenko Harju maakohtus.
Kopli tulistamises süüdistatav Alexander Yakimenko Harju maakohtus. Foto: Tairo Lutter

Harju maakohus määras täna terviseekspertiisi mullu juulis Põhja-Tallinnas mahajäetud maja juures kaht turvameest tulistanud Alexander Yakimenkole, et selgitada, kas kuu aega tagasi insuldi saanud 75-aastane mees üldse on võimeline kohtuprotsessiga jätkama.

Põhja ringkonnaprokurör Katrin Pärtlas leidis, et kuna vangla arstid hindasid Yakimenko tervislikku seisundit rahuldavaks, siis ta ei näe põhjust, miks ei võiks kohtuprotsessiga jätkata. «Arstid otsustasid ta saata haiglast Tallinna vanglasse tagasi. Arstid hoiavad tal silma peal ja ma ei näe takistust kohtumenetlusega edasi minna,» ütles Pärtlas.

Yakimenko kaitsja Vladimir Sadekov leidis, et kohtuprotsessiga ei saa kindlasti jätkata enne, kui meditsiiniekspertiis on teinud kindlaks, kas mees on tervisliku seisundi tõttu võimeline kohtuistungitel osalema.

«Ükski jurist ei saa otsustada, kas Alexander Yakimenko saab kohtuistungitel osaleda või mitte. Praegu ei tohi kohtuistungitega jätkata enne, kui meditsiiniline ekspertiis on tuvastanud tema seisundi ja selle, kas ta saab istungitel osaleda ning kas teda on võimalik karistada. Tervisliku seisundi tuvastavad arstid, mitte juristid. Arst otsustab objektiivsete tõendite alusel, kas kohtupidamine tema üle on mehele ohutu või mitte,» ütles kaitsja.

Kohtunik Piret Liivo nõustus kaitsja seisukohaga ja määras Yakimenkole meditsiinilise ekspertiisi.

«Me ei taha võtta endale sada protsenti jumala rolli, eriti arvestades, et kohtualuse puhul on tegemist eaka inimesega. Kohtuprotsessi jätkumise üksikasjad selguvad siis, kui meil on käes meditsiinilise ekspertiisi tulemus,» ütles Liivo.

Kohtunik määras järgmise istungi ajaks 18. septembri. See istung toimub juba uues, Lubja tänavale ehitatud kohtumajas. Liivalaia tänava kohtumaja läheb lammutamisele.

Prokurör süüdistab Yakimenkot kahe inimese mõrva katses

Põhja ringkonnaprokurör Katrin Pärtlas ütles 14. mail alanud kohtuprotsessi avakõnes, et prokuratuur süüdistatab Alexander Yakimenkot kahe inimese mõrva katses ja ebaseaduslikus tulirelva, tulirelva oluliste osade ja suures koguses laskemoona käitlemises.

Süüdistuse kohaselt viibis Vene kodanik Yakimenko 2. juulil 2017 kella 11 paiku Tallinnas Liinivahe 17 asuvas mahajäetud majas, mis oli turvaettevõtte K-Security valvatav objekt ning kõrvalistel isikutel oli seal viibimine keelatud. Kuna objektilt tuli häire, läksid sündmuskohale oma ametikohustusi täitma turvatöötajad Marko ja Olev. Turvatöötajad saabusid sündmuskohale kumbki oma teenistusautoga.

Nagu kirjeldas üks kannatanutest, oli see, mis edasi juhtus, täiesti ootamatu ja pigem USA action-filmide stsenaariumile vastav kui midagi sellist, mida oleks osanud oodata siin Eestis. Nimelt hakkas Alexander Yakimenko maja ees kannatanuid tulistama tal kaasas olnud 9x18-kaliibrilise Makarovi püstoliga.

Kõigepealt ründas Yakimenko Olevit, tulistades teda ühel korral kõhu piirkonda ja seejärel ründas ta Markot, tulistades teda kahel korral. Laskmise käigus tulistas Yakimenko ka endale kuuli vasakusse kätte. Kuul eemaldati temalt operatsiooniga Lätis, kuhu mees pärast tulistamist põgenes.

Lasud sooritas Yakimenko lühikese vahemaa pealt ehk kuni meetri kauguselt. Ta otseselt ei sihtinud, kuid suunas relva siiski kannatanute elutähtsate organite suunas. Seega oli Yakimenko tegevus suunatud prokuröri sõnul kannatanute tapmisele.

Yakimenkol puuduvad relvasoetamisluba ja relvaluba. Sündmuskohal oli tal aga kaasas ebaseaduslikult omandatud Makarovi püstol koos 13 padruniga. Lisaks oli tal veel kolm padrunit, mille ta laskude sooritamiseks ära kasutas.

Samuti leiti kahtlustatava kasutuses olevatest korteritest ja abiruumidest 7., 13. ja 19. juulil 2017 läbiotsimiste käigus ebaseaduslikult omandatud tulirelvade olulisi osi ja suures koguses laskemoona. Muu hulgas oli mehe valduses 25 tulirelva lukku või lukudetaili, kuulipilduja luku korpus, püstolkuulipilduja PPS luku eeskujul valmistatud lukk, sileraudse püssi lukustuskeha külgplaat, 54 Kalašnikovi automaadi või kuulipilduja osa, 13 Mosini vintpüssi detaili, kuus püstoli TT detaili, 20 Nagani revolvri detaili, 41 Makarovi püstoli detaili ja 53 Margolini püstoli detaili. Lisaks nimetatud relvaosadele leiti mehe elukohast veel sadu relvadetaile. Lisaks oli mehe elukohas ka 7652 laskekõlblikku padrunit ja padrunikomponenti ning 40 grammi suitsuta püssirohtu.

Mees tunnistab tulistamist, kuid eitab tapmissoovi

75-aastane Alexander Yakimenko rääkis 15. mail kohtuistungil, et läks mullu 2. juulil Liinivahe tänaval asuvasse mahajäetud majja vaatama, kas seal on midagi väärtuslikku, näiteks metalli või telliskive, mida õnnestuks maha müüa.

Kui turvamehed sündmuskohale saabusid, otsustas mees enda sõnul, et räägib nendega rahulikult. «Mis seal ikka, jäin vahele, las nad siis kutsuvad politsei. Kuid üks turvameestest hakkas minu peale karjuma, lubas mul kolba sisse lüüa, nii et ajud väljas. Tundsin reaalset ohtu ja kartsin tõepoolest, et nad kavatsevad minusuguse väikese niinimetatud bomži maha lüüa ja kuskile prügihunnikusse visata,» rääkis Yakimenko.

Mees taganes turvameeste eest ja kui need olid temani jõudnud, et tast kinni haarata, haaras ta selja tagant kiiresti püstoli, taskust salve, laadis selle kiiresti ja tulistas. «Ma ei tahtnud neid kindlasti tappa, tegin lasud allapoole. Mul läks nagu peas mingi klapp lahti. Ma ei tea, kas ma tahtsin tulistada maha või jalgadesse, tegin lasud allapoole. Arvasin ise, et tegin kaks lasku, pärast uurija ütles, et ma olin tulistanud neli korda,» sõnas Yakimenko.

Mehe sõnul oli ta sel hetkel sellises šokis, et ei pannud isegi tähele, et oli ka iseendale kätte tulistanud.

Kohtuprotsessi katkestas süüaluse insult

Kohtuprotsess pidanuks jätkuma 11. juunil kohtuvaidlustega, kuid siis selgus, et Yakimenkot oli 21. mail tabanud insult.

Kohtunik Piret Liivo otsustas, et enne otsustamist, kuidas uute asjaolude ilmnemise järel edasi minna, tuleb kontrollida, kas Yakimenko väited vastavad tõele. Selleks otsustas kohus, et kaitsja peab küsima Tallinna vanglalt ja Merimetsa haiglalt dokumendid, mis süüdistatava juttu kinnitaksid.

Praeguseks on protsessi pooled saanud kätte dokumendid, mis kinnitasid, et süüalust tabas tõepoolest terviserike.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles