Patsientide liigne tänu viis arstid kohtupinki (21)

Joosep Värk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harju maakohus mõistis Lääne-Tallinna keskhaigla hooldusravikliiniku endise juhataja Mark Levini ja õendusjuhi Mare Leppiku süüdi korduvas altkäemaksu võtmises.
Harju maakohus mõistis Lääne-Tallinna keskhaigla hooldusravikliiniku endise juhataja Mark Levini ja õendusjuhi Mare Leppiku süüdi korduvas altkäemaksu võtmises. Foto: Alar Truu/Õhtuleht

Juuni keskel kinnitas Harju maakohus karistuskokkuleppe, millega mõistis Lääne-Tallinna keskhaigla hooldusravikliiniku juhid Mark Levini ja Mare Leppiku süüdi patsientidelt altkäemaksu võtmises. Seni avalikkusele üldsõnaliselt kirjeldatud juhtum on musternäide sellest, kuidas tavaks kujunenud tänuavaldused patsientidelt lähevad üle piiri. Arstile tänutäheks viidud kingitused osutusid tõendusmaterjaliks kohtupingis.

Enamik 2012. aastal sisuliselt Leppiku ja Levini ülesehitatud kliiniku patsiente on väga keerulises seisus vanemad inimesed. Hooldekodud neid vastu ei võta. Nende saatus on tihti väga kurb: Parkinsoni tõbi, mitu ajuinsulti, ajuvähk, halvatus, pimedus ja teised laastavad seisundid. Tihti on neil kauasest pikaliolekust lamatised.

See on osakond, mille ukse taga on mitme kuu pikkune järjekord, mis liigub väga pikkamisi. Kindlatel (seaduslikel) tingimustel saab järjekorras ette trügida, kuid üldjuhul eeldatakse, et lähedased hooldavad ise keerulises seisundis ema, isa või tädi.

Kliinikusse võetakse inimene kõige rohkem 60 päevaks. On patsiente, kelle seisund selle ajaga paraneb, ent suuremal osal jääb samaks või halveneb. Nimekirjas tekib vaba koht, kui patsient koju või hooldekodusse läheb. Või sureb.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles