Kallas: autoriõiguste direktiiv piirab loominguvabadust (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Kallas konverentsil Brave World
Kaja Kallas konverentsil Brave World Foto: Aivar Pau

Reformierakonna esimees Kaja Kallas ei toeta autoriõiguste direktiivi artikleid 13 ja 11, kuna need piiravad loominguvabadust ja uudiste jagamist.

Kallase sõnul on artikkel 13 kahjulik sõnavabadusele ja loominguvabadusele, aga ka vabale konkurentsile. «Artikkel 13 praeguses sõnastuses kehtestab üleslaadimisfiltri. See tähendab, et internetiplatvormid peavad sisu eelmonitoorides tagama, et autoriõigusega kaitstud teoseid omaniku loata ei kasutata. Tegu on absoluutse kohustusega, erandid puuduvad,» kirjutab Kallas oma blogis.

Kallas märkis, et kui tehnoloogiagigantidel on võimalik taolisi monitoorimiskohustusi täita, siis väiksematel tegijatel on see palju raskem. «Seega on artikkel 13 kahjulik sõnavabadusele ja loominguvabadusele, aga ka vabale konkurentsile. Ühtlasi läheb see vastuollu praegu kehtiva e-kaubanduse direktiiviga, mis keelab taolise kasutajate monitoorimise,» lisas ta.

Artikkel 11 hakkaks Kallase sõnul praegusel kujul piirama uudiste jagamist. «Artikkel annab kirjastajale nn naabrusõiguse oma digitaalseid väljaandeid ehk online portaalides avaldatud sisu autoriõigusega kaitsta. On oluline rõhutada, et autoriõigus antakse kirjastajale, kes sisu mõttes midagi ei lisa, sest kirjastaja pole ju autor. Muudatus sillutab tee internetilinkide tasulisele litsentseerimisele, mis tähendaks, et sotsiaalmeedias  artikleid jagada vanaviisi enam ei saaks,» kirjutab Kallas.

Tema sõnul pälvivad sotsiaalmeedias tavaliselt tähelepanu jagatavad lingid, millega tuleb kaasa teksti lühikirjeldus. «Lisaks annaks see artikkel liikmesriikidele vabad käed, milliseid erandeid üldreeglile kohaldada. Seega ei saa me ühtsest Euroopa regulatsioonist rääkida. Kokkuvõttes tähendab artikkel 11 seda, et kirjastaja võib uudise jagamise eest tasu küsida nii tavakasutajalt kui ka näiteks väikselt maakonnalehelt,» märkis ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles