Opositsioon: Narvat juhib omade ring

Irina Tokareva
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Filippov
Andrei Filippov Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Narva linnavolikogu opositsioonipoliitikute väitel määratakse linna juhtideks inimesi mitte nende võimete ja oskuste, vaid sõprussuhete ja sugulussidemete järgi.



Eelmisel neljapäeval rahuldas volikogu ühehäälselt abilinnapea Andrei Filippovi tagasiastumisavalduse. Kaitsepolitsei kahtlustab Filippovit altkäemaksu võtmises.

Volikogu opositsionääride hinnangul näitab asjaolu, et juba teine linnavara valdkonda juhtiv abilinnapea korruptsioonikahtluse alla langes (märtsis mõistis kohus Narva endise abilinnapea Sof­ja Homjakova süüdi selles, et ta mõjutas linnajuhte sõlmima rendilepingut Homjakova lähedastega seotud firmaga – toim), et Narvas määratakse inimesi ametisse sõprus- ja sugulussidemete järgi.

Töö tänu sidemetele

«Kõiges on süüdi meie endine linnavolikogu esimees, praegune riigikogu liige Mihhail Stalnuhhin,» väitis volikogu liige Nadežda Sinjakova. «Just Stalnuhhini tõttu käisid olulised ametissemääramised – linnaametnikud, kooli juhtkond – mitte ainult poliitiliste vaadete, vaid isiklike suhete järgi. Filippoviga oli samamoodi – kõigile on teada, et Stalnuhhini ja Filippovi abikaasad on sugulased.»

Teine linnavolikogu liige, endine Narva politseiprefekt Artur Pärnoja tegi volikogule ettepaneku avaldada Narva linnapeale Tarmo Tammistele umbusaldust, kuna just Tammiste tegi ettepaneku abilinnapeade ametisse määramiseks ja pidi ka nende tööd kontrollima.

Umbusalduse avaldamiseks pidanuks seda toetama kaheksa linnavolikogu liiget, tegelikult oli poolt aga vaid neli inimest: lisaks Pärnojale veel Nadežda Sinjakova, Aleksandr Brokk ja Juri Mišin.

Suletud ring

Broki hinnangul on Filippovi tegu haletsusväärne. «Kas ta on süüdi, otsustab muidugi kohus, kuid põhimõtteliselt pannakse selliseid kuritegusid, nagu altkäemaksu võtmine, toime karmi kontrolli puudumisel,» rääkis ta.

Broki sõnul tuleks Narvale uus abilinnapea leida avaliku konkursiga. «Oma ettevõttes teen ma ainult niimoodi. Lähedast inimest ei võta ma kunagi tähtsale kohale, sest talle tuleb kaasa tunda ja andeks anda,» ütles Brokk.

Varem on Brokk öelnud, et Narvas on linna juhtideks koondunud omavahel seotud inimesed ning kõik, kes sellist onupojapoliitikat kritiseerida või muuta püüavad, tõrjutakse kiiresti eemale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles