Somaalia narkovedaja jäi Tallinnas vahele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellised näevad välja khati kimbud
Sellised näevad välja khati kimbud Foto: Maksu- ja tolliamet

Harju maakohus võttis vahi alla mustanahalise somaalia naise, kelle tollitöötajad tabasid möödunud nädalal Tallinna lennujaamas suure koguse eksootiliste narkotaimedega.


Tollitöötajad pidasid Soome kodakondsusega somaalia rahvusest 25-aastase Suleha kinni 23. oktoobril, kui ta saabus lennukiga Londonist Tallinnasse.



«Naine kutsuti tollikontrolli riskianalüüsi põhjal ja selgus, et selleks oli ka põhjust,» ütles maksu- ja tolliameti pressiesindaja Priit Rum BNSile.

Ametnikud leidsid noore naise kahest kohvrist suure koguse rohelisi taimevõrseid, mis osutusid khat'iks ehk katinooni sisaldavateks narkotaimedeks.

Esialgsete kaalumiste tulemusel on khat'i-taimi kokku ligi 16,6 kilogrammi. Tegelikult oli naise kandami raskuseks ligi 30 kilogrammi, kuid osa sellest moodustasid banaanilehed, mille sisse khat tavaliselt mässitakse.

«Naisele esitati kahtlustus narkootilise aine salakaubaveo katses ning Harju maakohus andis loa võtta ta kriminaalasja eeluurimise ajaks vahi alla,» ütles riigiprokuratuuri pressiesindaja Gerrit Mäesalu BNSile.

Tegemist oli viimasel ajal juba teise juhtumiga, kui võõramaalased üritavad khat'i-taimi üle Eesti piiri tuua. Täpselt kuu aega tagasi, 2. oktoobril saatis Harju maakohus vangi samuti somaallase, kes tabati suvel Tallinna lennujaamas 8,5 kilogrammi eksootiliste narkotaimedega.

Kohus karistas kodakondsuseta, kuid alaliselt Suurbritannias elavat ja seal Londoni linnavalitsuse hingekirjas pargivahi ametit pidavat Ahmed Hagi (34) kokkuleppemenetluse korras reaalse üheaastase vangistusega. Pärast Eestis karistuse kandmist saadetakse mees tagasi Suurbritanniasse.

Maksu- ja tolliameti töötajad pidasid reisidokumentideta Hagi Tallinna lennujaamas kinni 4. juulil. Tollitöötajad avastasid mehe reisipagasist 8,5 kilogrammi ehk 117 kimpu banaanilehtede vahele mässitud khat'i-võrseid, mis sisaldavad narkootilist ainet katinooni.

Khat'i-lehtede närimine on uimastava toime tõttu levinud Aafrikas ja Araabia poolsaarel ning nende tarvitamine on osa seltskondlikust suhtlemisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles