Pentus kutsus eelarvest uusi miljardeid haukama

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keit Pentus.
Keit Pentus. Foto: Toomas Huik

Reformierakonna fraktsiooni esimehe Keit Pentuse sõnul sunnivad uued pessimistlikud majandusprognoosid üle vaatama veel riigikogus vastuvõtmata järgmise aasta riigieelarvet. 


«Kui laual on valik, kas leida täiendavaid võimalusi kulude kokkutõmbamiseks või seada kahtluse alla eurole üleminekuks vajaliku kriteeriumi täitmine, siis ootame kõigilt parlamendierakondadelt valmisolekut kulude lõikamiseks ja eelarve jäikuse lahtisulatamiseks,» ütles Pentus.

Reformierakonna fraktsioon peab mõistlikuks, et uute majandusprognooside valguses vaadataks veel kord üle kõikide valdkondade valitsemiskulud.

«Kui valitsuses jäid mitmele valdkonnale kehtima erandid, mis näiteks vabastasid neid 8-protsendisest tegevuskulude kärpimisest, siis uues olukorras tuleb küsida, kas nende erandite hoidmine on mõistlik või mitte.»

Pentuse sõnul peab Reformierakonna fraktsioon õigeks, et praeguses majandusolukorras ei kärbitaks mitte investeeringuid, vaid jooksvaid kulusid.

«Praegu on riigikogus käimasolev eelarveprotsess täpselt nii kaugel, et kui kõigil on tahe olemas, saab järgmist aastat puudutavad lõiked veel ära teha. Meie fraktsioon peab seda varianti igal juhul mõistlikumaks kui otsuste lükkamist järgmisesse aastasse,» lisas Pentus.

Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Mart Laar pakkus täna koalitsiooninõukogus, et järgmise aasta riigieelarve kriisi saaks lahendada rahandusministri volitusi suurendades ja lisaeelarve koostamisnõude automaatseks muutmisega.

Nii saaks rahandusminister muuhulgas kergemini jälgida, et investeeringud ei kuhjuks aasta algusesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles