Rattaparaad liigub pühapäeval südalinnast mere äärde

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgratturid Vabaduse väljakul.
Jalgratturid Vabaduse väljakul. Foto: Peeter Langovits

Pühapäeval, 5. juunil kell 12 hakkab Vabaduse väljakult linnahalli poole liikuma suurejooneline rattaparaad, mis paneb punkti 1.-5. juunini toimuvale Tallinna jalgrattanädalale.


Rattaparaadi näol ei ole tegemist rattaralli ega spordiüritusega, vaid ühise ratastel ja jalgsi liikumisega läbi südalinna mere äärde, mille eesmärgiks on anda ratturitele võimalus näidata, et ka nemad on tähtis osa linnaliiklusest.

«Jalgratas kui linnas kasutatav liiklusvahend kogub ühe rohkem populaarsust. Linnaümbrusse rajatakse pidevalt uusi rattateid ja tegeletakse liikluskasvatusega, kuid kesklinna liikluses jalgrattureid paraku palju ei näe ning linnas liiklemist peetakse ohtlikuks. Rattaparaad väärtustab ja tahab näha jalgratturite liiklemist südalinnas ning tänavaruumi ja liikluskorralduse muutmist neile turvalisemaks ja atraktiivsemaks,» sõnas rattaparaadi korraldaja Hando Jaksi.

Kõiki rattasõpru koos mere äärde väntama ootava kogupere-ühissõidu toimumise ajaks sulgetakse 5. juunil kella 12-13 mootorsõidukiliiklus marsruudil Vabaduse väljakult mööda Pärnu maanteed ja Mere puiesteed linnahalli juurde parklasse, et ratturid saaksid muretult avatud tänavaid pidi linnasüdamest mere äärde pedaalida. Osalejate registreerimine paraadile algab kell 11 Vabaduse väljakul.

Rattaparaadi sihtpunkt on Tallinna linnahalli ja Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumi vahele jääv parkla, kus kõiki väntajaid ootavad ees suur rattaturg ning rohkelt rattateemalisi tegevusi nii suurtele kui ka väikestele. Jalgratastega linnas liiklemise propageerimise sisulise osana toimuvad kohapeal jalgrattaga liiklemise, liikluskasvatuse ja -ohutuse teemalised mängud ning tegelevad teavitustööga politsei ja Eesti Punane Rist, et suurendada nii ratturite kui ka mitteratturite teadlikkust linnas liikumisest ja kohustuslikest ohutusnõuetest.

Kuni kella 20 vältab meeleolukas kultuuriprogramm. Üles astuvad ansamblid Ewert & The Two Dragons ja The Fews, samuti Eesti Laulu konkursilt tuntud MID ning superstaarisaatest tuttav Lauri Antsov. Kultuurikilomeetril pedaalib Ecotakso. avatud on kõik mereäärsed asutused, sealhulgas mereäärsed kohvikud. Külastada saab Kalaturgu, Ökosaart, EKKMi, Eesti Disaini Maja, Patarei vanglat ning Katlaaeda.

Kultuuriprogrammi lõppedes ootab seiklushimulisemaid rattureid ees ühissõit salajasse kinopaika, seansi piletiks jalgratas ja FM vastuvõtjaga telefon või raadio.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles