«Terevisioon» kavatseb uuel aastal uudistest loobuda

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui ERR hommikuste uudiste edastamiseks raha ei leia, siis Meelis Kompust enam «Terevisiooni» ekraanil  ei näe.
Kui ERR hommikuste uudiste edastamiseks raha ei leia, siis Meelis Kompust enam «Terevisiooni» ekraanil ei näe. Foto: Sven Arbet / Maaleht

Hommikutelevisiooni uudiste toimetaja-saatejuht Kerli Dello tunnistas, et ta ei osanud aimatagi, miks Eesti Rahvusringhäälingu uudistetoimetuse juhataja Urmet Kook ta eile koos kahe kolleegiga oma kabinetti kutsus.


Kook oli Dello sõnul nii talle kui kahele toimetajale, Toomas Potile ja Meelis Kompusele öelnud, et uuest aastast «Terevisioonis» uudised tõenäoliselt enam eetrisse ei lähe ning rahvusringhäälingul neile kolmele uut tööd pakkuda ei ole.



Koondamisteadet keegi kolmest veel siiski saanud pole. Eile pärastlõunal oli Dello kuulnud, et rahvusringhäälingu juhid üritavad leida lahendusi, et «see nii karmi otsuseni ei läheks».



Samuti oli ta kõrvu kostnud jutte, et uudiste jäämine programmi pole ikkagi välistatud, kui vaid õnnestub nende tootmiseks piisavalt raha leida, ent ta lisas, et kuuldavasti pidi see võimalus olema väga väike.



Elusaadete toimetuse tegevprodutsendilt Piret Priisaarelt raha hankimise lootuse kohta kommentaari saada ei õnnestunud, sest ta viibib pikemal puhkusel Ameerikas.



Toimetaja nõutu


Kook möönis, et «uudised on oluline osa nii Terevisiooni kui ka kogu ETV programmist ning nende eetrist kadumine ei ole just kõige rõõmustavam teadmine». Ent ta tunnistas, et äärmiselt pingelise eelarveseisu juures on see võimalus tõepoolest kaalumisel.



Dello avaldas arvamust, et uudiste kaotamine «Terevisiooni» eetrist ei ole vaataja huve arvestades õige otsus. «Inimesed tahavad ikka hommikul uudiseid saada,» väitis ta. «Ka mujal maailmas ei tehta selliseid saateid ilma uudisteta.»



Kompus, kes on poole kohaga ka Vikerraadio toimetaja, soovis rahvusringhäälingu juhtkonnalt kuulda, kuidas kavatseb ERR edaspidi täita igakülgselt ühte oma põhiülesannet, nimelt rahvast informeerida, kui uudised peaks hommikul eetrist ära jääma. Seni kui ta seda seletust kuulnud pole, jääb ta enda sõnul uudiste kadumise asjus nõutuks.



ETV meelelahutussaadete toimetuse juhataja Mart Normet jällegi kinnitas, et «uudiste vahendamine ja tegemine ei kao ETV hommikusaatest mitte kuhugi».



««Terevisiooni» peaülesanne on pakkuda positiivset emotsiooni algavaks päevaks, informatsiooni ning teadmist, et maailm on alles ja endine,» ütles Normet. «Selle ülesandega on seni hästi hakkama saadud ja saadakse kindlasti ka edaspidi.»



Sellegipoolest tunnistas Dello, et eilne teadasaamine uudiste võimalikust kadumisest tuli talle ootamatult ja järsult, eriti arvestades seda, et aasta tagasi oli ta enda sõnul raske südamega lahkunud Kuku raadiost, et võtta rahvusringhäälingult vastu tööpakkumine, mis tundus ahvatlev ja kindel.



Painavad tõsiasjad


Nüüd aga, märkis ta, ootab teda uuest aastast ees teadmatus, mille muudab veelgi painavamaks esiteks tõsiasi, et tal on kaks väikest last, ja teiseks asjaolu, et senine töö rahvusringhäälingus oli niivõrd spetsiifiline, et raske on leida selle kogemuse najalt midagi uut.



Samas avaldas ta lootust, et on rohkem kui nelja hooaja vältel «Terevisioonis» – mullus­eni oli ta põhitöökoht Kukus – suutnud end siiski tõestada ja kellelegi silma jääda.



Kook avaldas lootust, et rahvusringhäälingu tuleva aasta eelarve peaks saama lõplikud piirjooned detsembri alguseks ning siis saabub selgus majja ka seoses «Terevisiooni» uudistega. «Enne seda ei tahaks ma rohkem spekuleerida,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles