Obama edestab valimiste eel McCaini viies võtmeosariigis

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama ja John McCain.
Barack Obama ja John McCain. Foto: AFP / Scanpix

USA demokraatide presidendi nominent Barack Obama juhib oma vabariiklasest pearivaali John McCaini ees kindlalt ka vahetult enne valimiste kulminatsiooni ning on edumaad isegi kasvatanud.

 

Reuters/C-SPAN/Zogby üleriikliku küsitluse andmetel suurenes Obama ja McCaini vahe pühapäevaselt seitsmelt protsendipunktilt üheteistkümnele. Samal ajal hoiab demokraat liidripositsiooni kaheksast nn võtmeosariigist viies, vahendas Reuters.

Obama juhib eraldi võttes igas eagrupis ja igal sissetulekutasemel, tal on suur edu ka nn sõltumatute, samuti naiste seas.

McCaini toetajate ülekaal on samal ajal taas kahanenud valgete valijate hulgas, samas kui hispaaniakeelsed valijad ja mustanahalised on selgelt demokraatide poolel.

Teistest kandidaatidest on ühe protsendi jagu toetust nii sõltumatul Ralph Naderil kui ka libertaaril Bob Barril.

Osariikides läbi viidud uuringud näitavad, et demokraatide nominendil on napp ühepunktine edu Floridas ja kahepunktine Ohios, mis jääb siiski alla veamarginaalile, kuid Virginias ja Nevadas on vahe nende kasuks suurem.

Kõigis neis neljas osariigis võitis neli aastat tagasi ametisolev vabariiklasest president George W. Bush. Kui seekord peaks aga kaalukauss kalduma Obama poole, siis ongi tal ilmselt Valgesse Majja valituks osutumiseks vajalikud valijameeste hääled koos.

Pennsylvania osariigis juhib Illinoisi mustanahaline senaator juba kümne protsendipunktiga, ehkki vabariiklased pidasid seal kõige võimalikumaks pööret McCaini kasuks. Samal ajal jätkub tasavägine heitlus sageli kahe suurpartei vahel kõikuvas Missouris, kus on kahe peakandidaadi toetusreitingud täpselt võrdsed.

McCain juhib aga viie protsendipunktiga Indianas, kus täna esimesena valimisjaoskonnad suletakse. See osariik ei ole demokraate valinud juba pea pool sajandit. Lisaks on eakal Arizona senaatoril ühepunktine edumaa ka Põhja-Carolinas, kus pole samuti demokraatide poolt hääletatud juba mõne aastakümne vältel.

«Paistab sedamoodi, et suur võit võib minna Obamale ning McCain peab võitma kõik osariigis, mis on veel kaalukausil,» leidis uuringufirma juht John Zogby. Tihe rebimine käib peamiselt kahes suure valijameeste arvuga osariigis – Floridas ja Ohios, kus edu saavutamine on McCainile hädavajalik, kui ta tahab veel vastasele konkurentsi pakkuda.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles