Interpol otsib Eestist pärit terroristi (13)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivan Sazanakovi tagaotsimiskuulutus.
Ivan Sazanakovi tagaotsimiskuulutus. Foto: Interpol

Interpoli poolt tagaotsitavate isikute seas on Eestis pärit Abdurrahman Sazanakov, kes 2013. aastal läks Süüriasse ja liitus sealsete mässulistega.

34-aastase eestimaalase tagaotsimiskuulutuses on kirjas, et meest kahtlustatakse terroriaktide korraldamises ja terrorismi õhutamises. Mees kõneleb vene ja araabia keelt ning teda otsib taga Eesti riik.

Tallinnas Lasnamäel sündinud ja kasvanud Ivan Sazanakov võttis pärast radikaliseerumist nimeks Abdurrahman Azan. Interpoli kuulutuses mehe nimeks märgitud Abdurrahman Sazanakov.

Mehega läks Süüriasse kaasa ka tema naine Lolita koos kahe lapsega, kes on Eesti kodanikud. Interpoli kuulutuses pole mehe kodakondsust märgitud, kuid kaitsepolitsei (kapo) andmetel on ta Venemaa kodanik.

Väidetavalt sai ta 2014. aastal mürsukillust haavata. Meest rahaliselt toetanud Ramil Khalilov ja Roman Manko mõisteti kohtus süüdi terrorismi toetamises, Khalilovile mõisteti kolme- ja Mankole kaheaastane vangistus. Tänavu teatas kapo, et lisaks Sazanakovile on Süürias viibinud või viibib kümmekond Eesti kodanikku, kellest pooled on alaealised.

Kaitsepolitsei (KAPO) komissar Andres Kahar ütles Kuku-raadiole antud intervjuus, et tegelikult on Abdurrahman Sazanakovi otsitud taga juba viimased paar aastat ning Interpoli lehele ei ole info tema kohta lisatud hiljuti. Kahari sõnul on Sazanakovi näol tegemist konvertiidiga (usuvahetajaga - toim.) ning KAPOle teadaolevalt on mees Süürias osalenud sõjategevuses.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles