Obama viis ellu Martin Luther Kingi unistuse

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Austraalia peaminister Kevin Rudd nimetas demokraatide presidendikandidaadi Barack Obama valimisvõitu Martin Luther Kingi unistuse täitumiseks.


«45 aastat tagasi oli Martin Luther Kingil unistus Ameerikast, kus meeste ja naiste üle ei mõistetaks kohut nende nahavärvi, vaid nende iseloomu järgi,» ütles Rudd, kelle hinnangul sai see unistus täna tegelikkuseks, vahendas AFP.

King oli Montgomery baptistikoguduse mustanahaline vaimulik, kes asutas Lõuna Kristiliku Juhtkonna konverentsi ja alustas võitlust rassilises diskrimineerimise lõpetamiseks. 1968. aastal langes ta Memphises valgenahalise rassisti James Earl Ray atentaadi ohvriks.

Tema teod kodanikuõiguste eest võitlejana päädisid kuulsa protestimarsiga Washingtonis 1963. aastal, kus King pidas oma kuulsa «I have a dream» («Mul on unistus») kõne.

«Mul on unistus, et mu neli väikest last elavad ühel päeval riigis, kus nende üle otsustatakse mitte nahavärvi, vaid nende isikuomaduste järgi. Mul on täna selline unistus,» ütles King, kes juhtis võitlust mustanahaliste võrdse kohtlemise eest.

«Mul on unistus, et ühel päeval tõuseb see rahvas üles ning elab oma tõeliste tõekspidamiste järgi. Meie peame selles tões iseenesestmõistetavaks, et kõik inimesed on loodud võrdsetena,» lausus King kuulsas kõnes, mida peetakse murdepunktiks Ameerika kodanikuõiguste liikumises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles