Asjatundjad soovitavad kultuuriväärtuste leiutasu tõsta

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheoloogid on palunud inimeste abi kaitsmaks viimase aja ühte suurimat leidu, nn viikingilaeva Salmel võimalike metalldetektoriga aardeküttide eest.
Arheoloogid on palunud inimeste abi kaitsmaks viimase aja ühte suurimat leidu, nn viikingilaeva Salmel võimalike metalldetektoriga aardeküttide eest. Foto: Liis Treimann

Vähendamaks arheoloogiliste leidude sattumist erakätesse paluvad eksperdid tõsta kultuuriväärtuste leiutasu poole võrra ning samuti tehakse ettepanek metallidetektorid keelustada.

Kultuuriministeeriumile ja muinsuskaitseametile saadetud läkituses soovitab arheoloogiamälestiste ekspertnõukogu tõsta kultuuriväärtuste leiutasu seniselt poolelt väärtuselt täisväärtuseni, et suurendada kultuuriväärtusega leidude riigile üleandmist, kirjutab Oma Saar.

Ekspertide sõnul paneb praegune kehtiv tasumäär leide pigem varjama kui neid riigile üle andma.

Arheoloogid kurdavad jätkuvalt kultuuriväärtusi metallidetektoritega otsijate tegevuse üle ja selle tõkestamiseks palutakse säärane tegevus keelustada ning lubada seda vaid muinsuskaitseameti väljastatud loa alusel.

Samuti soovitakse kehtestada karistused muististe asukohas metallidetektoriga viibimise eest.

Ka soovitatakse seadusesse sisse viia karistused kultuuriväärtusega leidude mitteteatamise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles