Riigikohus mõistis riigilt Simmo Saare kaitsjatasu välja

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Simmo Saar.
Simmo Saar. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Riigikohus rahuldas Pärnu endise abilinnapea Simmo Saare kaitsja vandeadvokaat Aivar Pilve kaebuse täielikult ning jättis kogu tema kaitsjatasu eelnevas kriminaalprotsessis riigi kanda.

Sellega jättis riigikohus jõusse Simmo Saare täieliku õigeksmõistmise kõigis talle süüks pandud kuritegudes.

Riigikohus tühistas kohtuotsuse Simmo Saare kaitsjale makstud tasu osaliselt tema enda kanda jätmise osas ja tegi uue otsuse, millega jättis kogu süüdistatava poolt kaitsjale tasutud summa 33 176,61 eurot riigi kanda.

Samuti määras riigikohus kassatsioonimenetluses Aivar Pilve poolt Simmo Saarele osutatud õigusabi tasu mõistlikuks suuruseks 2500 eurot ja mõistis sellegi riigilt Saare kasuks välja.

Pärnu kunagine linnapea Mart Viisitamm ja kaastäideviijana abilinnapea Simmo Saar anti kohtu alla süüdistatuna altkäemaksu võtmises ja selle eest Pärnu tänavate hoolduse riigihankes kahele ettevõttele põhjendamatute soodustingimuste loomises.

Pärnu maakohus mõistis Viisitamme ja Saare altkäemaksu võtmise süüdistuses õigeks, küll aga süüdi saladuse hoidmise kohustuse rikkumises ning Viisitamme karistati 350 päevamäära ning Saart 250 päevamäära suuruse trahviga.

Tallinna ringkonnakohus mõistis Viisitamme Simmo Saare ka saladuse hoidmise paragrahvi järgi õigeks ning mõistis kaitsjatasude katteks riigilt välja 430 000 krooni Viisitamme ja 320 000 krooni Saare kasuks, ehkki Viisitamm kulutas kaitsjatele 627 661 krooni ja Saar 498 701 krooni.

Saare kaitsja Aivar Pilv vaidlustas otsuse riigikohtus menetluskulude osas ja palus Saarele välja mõista kõik tema kaitsjale makstud summad - 498 701 krooni ja 20 senti maakohtus ja 20 400 krooni.

Pilve hinnangul ei olnud ringkonnakohus motiveerinud, miks mõisteti riigilt välja vaid 320 000 krooni, samal ajal kui kohus selgesõnaliselt leidis, et advokaaditasu on põhjendatud ja tasumäär ei olnud liiga suur. Pilve hinnangul kohus sisuliselt karistas Saart rahaliselt, kuid jättis tema kulud täielikult välja mõistmata.

Riigikohtu kriminaalkolleegium leidis, et õigeksmõistva kohtuotsuse tegemine ei tähenda automaatselt seda, et kogu kaitsjatasu jäetakse riigi kanda. Kuna praegusel juhul aga ringkonnakohus leidis, et kaitsja ei ole teinud põhjendamatuid kulutusi, kaitsja tasumäär on mõistliku suurusega ja tema teenus kvaliteetne, siis ei saanud ringkonnakohus jätta kaitsjatasu osaliselt süüdistatava enda kanda. Seega otsustas kohus jätta kogu Simmo Saare senise kriminaalmenetluse kaitsjatasu jätta riigi kanda.

Samas tühistas riigikohus Tallinna ringkonnakohtu otsuse Pärnu endise linnapea Mart Viisitamme õigeksmõistmises Pärnu spordihalli ehituse ettevalmistamisel teatavaks saanud konfidentsiaalse teabe avaldamises ning saatis asja uueks arutamiseks samale ringkonnakohtule.

Ülejäänud süüdistuste osas jäi ka Viisitamme õigeksmõistmine muutmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles