Tiido: Obama võit tähendab vasaknihet

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harri Tiido
Harri Tiido Foto: Liis Treimann

Välisministeeriumi asekantsler Harri Tiido ütles Kuku raadio Ärataja eriprogrammis, et tema hinnangul uus president USAs kiireid muutusi kaasa ei too, sest nii suurt laeva ei saa kiiresti pöörata.


Tiido nimetas valimistulemusi vasaknihkeks ja märkis, et demokraatide võit USA senatis, kongressis ja presidendivalimistel võib tekitada ka pisut ohtliku olukorra, kus keegi ei tõmba pidurit.

Tiido hinnangul jagas Barack Obama valimiste ajal ohtralt kalleid lubadusi ja kui neid kiiresti ei täideta, pettuvad paljud inimesed, kes esimest korda valima tulid ja just kiireid muutusi ootavad.

Obama võit suurendab Tiido hinnangul USAs ametiühingute, keskkonnakaitse organisatsioonide ja ka vähemuste rolli, kes Obama võidus olulist rolli mängisid.

Tiido märkis, et valimistel mängis rolli maailma finantskriis, mis andis trumbid Obamale.

Raha roll oli Tiido sõnul seekord erakordselt suur, esimest korda koguti raha ka vaesemate inimeste käest ja demokraatide kassa oli kaks korda suurem kui vabariiklastel, nüüd ootavad just kõik need inimesed, kes raha annetasid kiireid muutusi, mida on praeguses majandusolukorras raske täita.

Tiido hinnangul on väga oluline jälgida, kuidas hakkavad muutuma USA ja Euroopa suhted. Ta arvas, et lähiajal peavad paljud USA suursaadikud oma asjad pakkima, sest vabariiklasi toetanud saadikud vahetatakse välja. Tiido märkis, et ilmselt vahetub suursaadik ka Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles