Suur ülevaade: keda kurikaeltest otsib Eesti palvel Interpol?

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Interpoli logo
Interpoli logo Foto: EDGAR SU/REUTERS

Süüriasse sõdima läinud mees, briti meremees, politseiniku mõrva tellija ja mitu vanglapõgenikku – just neid püüab Eesti riik Interpoli abil maailmast üles leida.

Vanglapõgenik Aleksandr Suhotski

Tagaotsitav Aleksandr Suhotski
Tagaotsitav Aleksandr Suhotski Foto: Interpol

Narkokuriteo tõttu vahistatud Suhotski põgenes 10. oktoobril 2015 Tallinna vanglast koos Eduard Mihhailoviga. Mehed lõhkusid  põgenemiseks aknatrellid ning ronisid vanglapiirde remondiks kasutatavaid tellingu osi üksteise otsa ladudes piirdest üle.

Briti meremees Robert Timmins

Tagaotsitav Robert Timmnis
Tagaotsitav Robert Timmnis Foto: Interpol

2011. aasta 13. Juulil tappis Timmins Ida-Virumaal Illuka vallas naabrimehe. Enne kohtuistungit müüs mees oma vara Eestis maha ja lahkus riigist. Väidetavalt kolis ta Filipiinidele, kus abiellus ja hakkas taotlema sealset kodakondsust.

Vanglapõgenik Alex Puškin

Tagaotsitav Alex Puškin.
Tagaotsitav Alex Puškin. Foto: Justiitsministeerium

Varem seitsmel korral kohtulikult karistatud (peamiselt varavastaste kuritegude eest) Puškinit toimetati 2008. aasta oktoobris parajasti Tallinna vanglast Maardus asunud vanglate haiglasse. Sõidukist hüppas ta välja Vana-Narva maantee raudteeülesõidukoha lähedalt. Tookord ei välistanud vangla, et kurjategija planeeris põgenemist ette, kuna oli varem sama autoga juba sõitnud. Meditsiinisõiduki ukse oli tootja spetsiaalselt ümber ehitanud nii, et konvoeeritaval poleks võimalik seda avada, kuid uurimisel selgus, et uks oli rikkis ning vahialune sai selle ise lahti teha. On kandnud ka perekonnanimesid Didenko, Ditrih ning eesnimesid Aleksandr ja Valentin.

Väljapressija Maxim Košetkov

Tagaotsitav Maxim Košetkov.
Tagaotsitav Maxim Košetkov. Foto: Interpol

Meest süüdistatakse kuritegelikku grupeeringusse kuulumises, väljapressimises, röövimises

Vanglapõgenik Aleksandr Jerner

Tagaotsitav Aleksandr Jerner
Tagaotsitav Aleksandr Jerner Foto: Interpol

2004. aasta 21. juulil põgenes Narvas saatemeeskonna valve alt Murru vanglas karistust kandnud 1960. aastal sündinud Aleksandr Jerner.

2001. aastal salajase varguse, röövimiste ja väljapressimiste eest 11 aastaks vangi mõistetud Jerner oli lubatud lühiajalisele väljasviibimisele järelevalve all.

Politseiniku mõrva tellija Armen Oganesjan

Tagaotsitav Armen Oganesjan.
Tagaotsitav Armen Oganesjan. Foto: Interpol

Teda otsitakse taga seoses 1999. aastal Narvas endise politseiniku Juri Lihharevi mõrva tellimisega. Isiklike asjade klaarimiseks tellitud palgamõrva eest maksti väidetavalt 1400 USA dollarit. Algselt viibis 1964. aastal sündinud Oganesjan selles kriminaalasjas lühikest aega ka vahi all, kuid vabastati prokuröri nõudmisel.

Ettevõtja Veljo Sedrik

Veljo Sedrik
Veljo Sedrik Foto: Politsei

Ettevõtjat kahtlustatakse varem kriminaalkorras karistamata 35-aastase ärimehe Kauri Koppeli tapmises 2005. aasta11. novembri pärastlõunal Tallinnas. Väidetavalt läks Koppel tol päeval kohtumisele Sedrikuga, kuid ta leiti aga hiljem mahalastuna. Tüli põhjuseks olevat olnud meeste omavaheline laen.

Radikaliseerunud Abdurrahman Sazanakov

Ivan Sazanakov saatis Süüriast videopöördumise. Иван Сазанаков в Сирии.
Ivan Sazanakov saatis Süüriast videopöördumise. Иван Сазанаков в Сирии. Foto: Kuvatõmmis videost

Islami usku astunud mees radikaliseerus ja läks 2013. aastal läks Süüriasse ja liitus sealsete mässulistega. Väidetavalt on ta saanud 2014. haavata. Mehele läks järgi naine Lolita koos kahe lapsega.

Vaata ka: «Video: Eestist Süüriasse võitlema läinud mees avaldab kohtu all olevatele sõpradele toetust»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles