Meri andis Eesti põhjarannikul välja põneva leiu (6)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaberneeme lahest leitud haalamispoi.
Kaberneeme lahest leitud haalamispoi. Foto: Veeteede amet

Eesti merealadelt tuleb jätkuvalt põnevaid leide. Suve alguses tõi veeteede amet Kaberneeme lahest ära suure haalamispoi. Nüüd palutakse abi selle ujuvvahendi esialgse asukoha kindlakstegemisel.

Ametkond teatab Facebookis, et tegemist on nõukogudeaegse ujuvvahendiga, mille külge sai merel seismiseks kinnitada laevu.

«Haalamispoi oli ilmselt mõeldud suurte laevade kinnitamiseks, seda tõestavad selle mõõtmed ja kaal – 2,5 m x 3,5 m ning raskus 7,5 tonni, sellele lisandus veel 16 m pikkune kett koos ankruga. Nn komplekt oli niivõrd raske, et poilaev Sektori ei suutnud seda välja tõsta ning kett tuli poi küljest lahti lõigata ja mere põhja jätta,» märgitakse postituses.

Veeteede ameti spetsialistid on veendunud, et kindlasti ei leidnud see ujuvvahend kasutust Kaberneeme lahes. «Kohalike elanike sõnul märkasid nad poid esimest korda sellel kevadel. Mere põhjas tundub olevat ankru lohisemisjälg, millest võib järeldada, et möödunud talve jää oli selle poi sinna lükanud. Rooste näitab, et poi on meres olnud ilmselt kümneid aastaid, aga kus täpsemalt?» küsivad ametnikud.

Ühtlasi on veeteede ametil palve inimestele, kes võivad teada midagi selle ujuvvahendi esialgsest asukohast ja otstarbest, võtta ametkonnaga ühendust e-posti aadressil teave@vta.ee.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles