Venelane pakub politseile abi piirijärjekorra kohtade müüjate tabamisel

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Narvas hangeldajale kiire piiriületuse eest eile 50 eurot (780 krooni) maksnud Vene kodanik soovib aidata Eesti politseid piirijärjekorra koha müüjate tabamisel, et edaspidi seaduslikult piiri ületada.

Eile õhtul Narva piiripunkti kaudu tagasi sõites hämmastas mind sõiduautode piirijärjekord, kirjutas Postimees.ee'le tihti Eestis elavaid vanemaid külastav Vene kodanik Andrei.

Mehe sõnul nägi ta analoogset sõiduautode piirijärjekorda paar aastat tagasi ja siis tuli piiriületust oodata kaheksa tundi, kuigi sõidukeid oli kaks korda vähem. Mehe sõnul oleks eile ilmselt tulnud piiriületust oodata 12 kuni 15 tundi.

«Kui minu poole pöördus noormees ja pakkus kiiret piiriületusvõimalust, siis ma peaaegu isegi ei kõhelnud,» kirjutab koos naise ja kahe lapsega piiriületust oodanud mees. Tema sõnul õnnestus nende perel pärast raha maksmist kiiresti ja ilma probleemideta piir ka ületada.

«Ma ei õigusta oma tegu ja mõtlen kahetsusega neile seadusekuulekatele inimestele, kes jäid järjekorda, ja minu tõttu pidid seal kauem seisma,» kirjutab Andrei.

Mehe sõnul võib arvestades seda, et selliseid 50 euro maksjaid oli küllalt palju, lisaks veel seaduslike soodustuste saajad, mistõttu pidi ausate ootajate piiriületuse aeg vähemalt kahekordistuma.

Vene kodaniku sõnul on ta nõus oma eilse teo pärast trahvi maksma ja on nõus andma tunnistusi, et politsei saaks tabada piirijärjekorra kohtade müüjad.

«Selline n-ö teenus masendas mind, sest tavaliselt pakutakse seda Venemaa poolel, Eestis puutusin sellega kokku esimest korda,» lisab mees.

Järjekorra põhjustas Venemaa riigipüha

Maksu- ja tolliameti pressiesindaja Priit Rumi sõnul oli eile õhtul Narva piiripunktis ebatavaline olukord, sest piiriületust tuli pikalt oodata ka sõiduautodega Venemaale minejatel.

Tema sõnul  ootas piiriületust sadakond sõiduautot. «See tulenes sellest, et Venemaal oli riigipüha ja Vene turistide arv oli piirijärjekorras väga suur,» sõnas ta.

Pressiesindaja kinnitusel on nad ka kursis probleemiga, et piirijärjekorra kohtadega hangeldatakse, aga sõiduautode puhul pole tema sõnul tegemist tõsise probleemiga, sest nii pikki järjekordi esineb paar korda aastas.

«Piirijärjekorrad sõltuvad Vene piirikontrolli läbilaskevõimest, sest väljaminevat suunda kontrollivad nii piirivalve kui ka tolliamet teatavasti pisteliselt ja mingi konkreetse kahtluse korral,» kinnitas pressiesindaja.

Politsei sõidukite probleemist ei tea

Sõiduautode järjekorra müümise kohta puudub politsei informatsioon kuna need ootavad oma järjekorda ühe eraettevõtte territooriumil, teatas pressiesindaja vahendusel Narva politseiosakonna vanemkomissar Reeno Kullamä.

Tema sõnul on veokite järjekorra probleemiga on tegelenud nii politsei ja Narva linnavalitsus. Maanteeamet ja linnavalitsus paigaldasid piirijärjekorra piirkonda liiklusmärgid, mis keelavad sõiduautodel järjekorras peatumise ja parkimise.

«Arvatavalt müüvad just sõiduautode juhid oma kohti veoautode juhtidele,» ütles politseikomissar.


Kullamä kinnitusel kontrollib politsei igapäevase töö käigus veoautode järjekorra piirkonnas avalikku korda ja liiklusmärkide nõuete kinnipidamist ja liikluseeskirjade rikkujaid ka karistatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles