Varssavis kohtusid Visegradi grupi ja Balti riikide peaministrid

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Peeter Langovits

Peaminister Andrus Ansip kohtus täna Varssavis oma Poola, Ungari, Slovakkia, Leedu ja Läti kolleegidega, et arutada regionaalse koostööga ja Euroopa Liiduga seonduvaid ühiseid küsimusi.

Kliima- ja energiapaketi küsimustest kõneldes kinnitas peaminister Ansip Eesti põhimõttelist toetust pakutud lahendustele, rõhutades vajadust läheneda küsimusele konstruktiivselt ning eesmärgiga jõuda kompromissini detsembris.

«Euroopa Liidu ühtsus on oluline väärtus ning selle hoidmine aitab jõuda lahendusteni, mis on tähtsad kõigile liikmesriikidele,» sõnas Ansip. Eestile on energeetika osas oluline, et ka kolmandad riigid võtaksid endale tulevikus Euroopa Liiduga sarnased kohustused kasvuhoonegaaside emissioonide piiramisel.

Peaminister Ansip toonitas, et lõplik lahendus ei tohiks suurendada Euroopa Liidu sõltuvust kolmandatest riikidest, ning avaldas lootust, et toimunud diskussioon aitab kaasa heale kokkuleppele kõikide liikmesriikide vahel.

Kohtumisel räägiti ka positsioonidest enne 14. novembril toimuvat Euroopa Liidu-Venemaa tippkohtumist.

«Eesti on seisukohal, et koostööd Euroopa Liidu-Venemaa vahel tuleb teha,» sõnas Ansip. Tema sõnul ei ole meie taotluseks Venemaa isolatsioon, ent Eesti arvates ei saa mitmete usaldust eeldatavate ja julgeolekuga seotud teemadega edasi minna tingimusteta.

«Venemaa peab täitma endale võetud kohustused seoses Gruusia konflikti lahendamisega,» lisas Ansip.

Kohtumisel peeti tähtsaks ka naabruspoliitika edasiarendamist ning vajadust toetada demokraatlikke arenguid Ukrainas ja Valgevenes. Samuti kõneldi kohtumisel finantskriisi vähendamise võimalustest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles