Politoloog: Obama toob maailma esialgu segaduse

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljar Veebel
Viljar Veebel Foto: www.edk.edu.ee

Politoloog Viljar Veebeli hinnangul toob Barack Obama USA presidendina rahvusvahelistesse suhetesse vähemalt esialgu parasjagu segadust, sest Euroopal ja Venemaal on raske aru saada, kuidas uues olukorras käituda.


Ta pakkus, et Venemaa muutub uutes oludes aktiivsemaks - ühtpidi Obama oskamatuse tõttu ja teisalt seepärast, et Venemaal on raske aru saada, mida ameeriklased ootavad-lubavad, näiteks raketikilbi küsimuses.

Veebel väljendas kahtlust, kas demokraadist Obama USA-Venemaa suhetes palju muuta saab, sest praegune president George W. Bush on juba palju samme astunud, mida tagasi võtta ei saa.

«Obama peab paraku jätkama seda, mis Bushist maha jäi. Kokku on lepitud raketikilbi osas ja muudes küsimustes. Kui Obama otsemaid sammu tagasi ei tee, tuleb tal samm edasi teha,» rääkis Veebel.

Raketikilbiga jätkates ei oleks Obamal Veebeli sõnul eriti võimalusi pehmeteks diplomaatilisteks lahendusteks - kui tema liigub edasi ja rajab raketibaase Poola, siis Venemaa paigutab oma raketid Kaliningradi.

Veebeli sõnul on ka arusaadav, miks Eesti poliitikud kippusid eelistama vabariiklasest John McCaini. «Tema puhul ei oleks vaja hakata otsast peale seletama, et meil on vaja tugevaid julgeolekugarantiisid.»

Veebel prognoosis eelmise demokraadist presidendi Bill Clintoniga juhtunu eeskujul, et ka Euroopal võtab Obamast arusaamiseks kaua aega. Eurooplased peaksid aduma, mis on Obama uus lähenemine, samuti võib tekkida probleem, et eurooplaste ootused Obama suhtes on liiga suured, leidis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles