Innovaatilist koolihoonet ootab ees nukker lõpp (1)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Arhitekt Rein Hansberg vaatab, klomp kurgus, Harjumaal Haabneemes tühjana seisvat Viimsi endist koolimaja, mille lammutamisotsuse langetas vald vahetult enne jaanipäeva.

«Esialgne lahendus oli mõnevõrra teistsugune, aga selle puhul öeldi, et see tuleb juba sama suur kui Pirita purjespordikeskus,» rääkis Harju Elule toona arhitektina Kirovi kalurikolhoosi projekteerimisbüroos töötanud Rein Hansberg (77) oma kavandatud majast.

800 õpilasele mõeldud koolimaja nurgakivi pandi 1979. aastal ja hoone avati õppetööks kaks aastat hiljem.

Uudne lahendus

Viimsi vana kooli üheks eripäraks oli vanema, keskmise ja noorema vanuserühma jagamine hoones. «Need planeeriti autonoomsetena ja samas söökla, võimla, aula ja ka vestibüüli ühiskasutamisega,»  ütleb Hansberg.

Ehitati klaasiga kaetud talveaed – sada ruutmeetrit suur –, mis oli seotud botaanika õppeklassi ja vestibüüliga. Hoone keskel olid keemia ja füüsika laboratooriumid. Koolimaja kaunistasid kunstifondist laenutatud maalid. Hoone ühes korpuses paiknes internaat, kust pääses õpperuume läbimata sööklasse ja samal ajal ka võimlasse.

Turumajanduse tulekuga läks hoonekompleks Kirovi kalurikolhoosi järglase AS Esmari kätte. Aastatel 1996-2006 õpiti seal Viimsi valla ja AS Esmari vahel sõlmitud kooli kasutusvalduse lepingu põhjal.

Erimeelsuste tõttu firmaga ehitas vald uue koolimaja Randvere teele, kus lapsed õpivad alates 2006. aasta sügisest. Esmarile kuuluv vana hoone jäi tühjaks, selle talveaed hävis ja mitmed aknadki visati sisse. Praegu kuulub hoonekompleks ärimees Toomas Tooliga seotud Brem Kinnisvarale.

Mis tunne arhitekti valdab teades, et tema projekteeritud hoone, kus on õppinud tuhanded lapsed, läheb lammutamisele? «Natuke vastik tunne on. Just selle pärast, et see on niisuguse manipuleerimisega,» arvab Hansberg.

Samas hoiatab arhitekt, et kuigi lammutamisele mineva vana Viimsi kooli juurde kuuluv maa on kirjas sotsiaalmaana, ei pruugi sinna sotsiaalobjekti kerkida. «See oli ka sotsiaalmaana mõeldud,» näitab ta käega kortermajadele koolikompleksi ja raamatukogu vahel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles