ERR.ee: Vseviovi hinnangul saab Obamast ameeriklastele erakordne president

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama tänukõne Chicagos
Barack Obama tänukõne Chicagos Foto: AP / Scanpix

Barack Obamast saab kindlasti erakordne president, kuna tema tõus on olnud ebaharilikult kiire, arvab politoloog Jonatan Vseviov, teatasid

ERR Uudised

.

«Ja paljuski põhineb see tõus tema erakordsel karismal ja sellel, et tema isik mahtus sellesse muutuste konteksti, mida ameeriklased seekord niivõrd soovisid,» rääkis politoloog «Aktuaalsele kaamerale» antud intervjuus.

Vseviovi arvates hakkab Obama kohe tegelema oma kabineti moodustamisega.

«Neid inimesi, kes Demokraatlikus Parteis nö traditsioonilisse eliiti kuuluvad, on võrdlemisi palju. Mis on eriline Obama puhul, ma leian, on see, et tema ümber on palju neid inimesi, kes pole varem Ameerika poliitikas sedavõrd olulist rolli mänginud, vaid tulevad rohkem ülikoolidest, akadeemilisest maailmast, mõttekodadest, võib-olla kolmandast sektorist,» rääkis Vseviov.

«Ta on lubanud muuta mitte lihtsalt mõnd protsenti näiteks tulumaksuseaduses, vaid poliitikat kui sellist, luua USA-le uus poliitika ja sealhulgas ka uus välispoliitika,» rääkis Vseviov ja lisas, et tõenäoliselt lähtuvad Obama presidendiks oleku ajal Washingtonist tugevad välispoliitilised initsiatiivid.

Politoloogi arvates ei ole Venemaa vahest Obama esimeste välispoliitiliste initsiatiivide seas pärast presidendiametisse asumist, küll aga ei kavatse Ameerika Ühendriigid kindlasti maailmast välja tõmbuda, ega välja tõmbuda ka piirkonnast, kus asub Eesti, ja Venemaaga kindlasti tegeldakse Valges majas edasi ka pärast 20. jaanuari 2009.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles