Eestis kasvab aidsi surijate arv

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Täna avaldatud raporti kohaselt on Eestis võrreldes teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega väga palju süstivaid narkomaane ning erinevalt teistest riikidest  aidsi surijate arv Eestis kasvab, mitte ei lange.

Täna Brüsselis avaldatud Euroopa Narkootikumide ja Narkomaania Seirekeskuse (EMCDDA) 2008. aasta aruandes tuuakse murettekitava tendentsina välja kõrge aidsi suremus Portugalis, Eestis, Hispaanias ja Lätis, teatab Tervise Arengu Instituut.

Kui Hispaanias ja Lätis on täheldatud aidsi surijate arvu langust, siis Eestis on tõusnud aidsi suremus 11,9-lt juhult miljoni elaniku kohta 2005. aastal kuni 17,1 juhuni miljoni elaniku kohta 2006. aastal.

Raporti kohaselt langeb narkootikumide kasutamisega seotud uute HIV-nakkusjuhtude arv kogu Euroopa Liidus.

Pärast 2001. aasta HIV-epideemiat vähenes uute HIV-viirusega nakatumiste arv süstivate narkomaanide hulgas, kuid on stabiliseerunud ikkagi kõrgele tasemele.

Üledoosi surevad väga noored inimesed

Võrreldes teiste euroliidu riikidega on süstivate
narkomaanide levimus Eesti kõrge. Üle 40 protsendi süstivatest narkomaanidest on Eestis, Leedus, Austrias ja Rumeenias alla 25-aastased.

Kui teistes Euroopa riikides kasvab narkootikumide üledoosi tagajärjel surnud inimeste keskmine vanus, siis Eestis on enamik
narkootikumide tarbimise tagajärjel surnud narkomaanidest alla 25-aastased.

Raport märgib, et amfetamiini ja ecstasy tarvitamine on levinud enam
Tšehhis, Eestis ja Suurbritannias. Enamik Euroopas konfiskeeritud
amfetamiinist toodetakse Hollandis, Poolas, Belgias ning vähesel määral ka Eestis ja Leedus.

Eesti saab kiita ka

Aastaaruande kohaselt kasvas Eestis aastatel 2005 ja 2006 süstlavahetuspunktide vahendusel jagatud süstalde arv ühe süstiva
narkomaani kohta aastas kaks korda. Kuid arvestades süstivate narkomaanide rahvastikurühma suurust, oleks vaja teenuseid antud sihtrühmale veelgi laiendada.

Ka on Eestis kasvanud asendusravil olevate narkomaanide osakaal.

Kord aastas esitletavad EMCDDA aastaaruanded annavad ülevaate narkootikumide tarbimise levimusest ja harjumustest, pakkumisest ja kättesaadavusest, ravist jm.

Täna Brüsselis avaldatud Euroopa Narkootikumide ja Narkomaania Seirekeskuse aruanne annab ülevaate uimastiprobleemidest Euroopa Liidu 27 liikmeriigis, Horvaatias, Türgis ja Norras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles