Obama rahandusminister võib selguda juba täna

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ühendriikide 44. presidendiks valitud demokraat Barack Obama asus tegema ettevalmistusi meeskonna moodustamiseks, kes hakkavad temaga Valges Majas koos töötama.

Valimiste ja ametissevannutamise vahele 20. jaanuaril jääb 77 päeva, mille kestel tegeleb Obama valitud meeskond uue administratsiooni moodustamisega, vahendas AFP.

Loodud meeskonda kuuluvad John Podesta, kes juhtis ekspresident Bill Clintoni ajal Valge Maja kantseleid, kampaanianõunik Valerie Jarrett ja Obama demokraadist personaliülem parlamendi ülemkojas Pete Rouse, kes hakkavad valima inimesi Obama valitsusse ja planeerima tema valimisprogrammi elluviimist.

Obama on teatanud soovist kaasata oma meeskonda ka vabariiklasi ja parteisisese rivaali Hillary Clintony meeskonda kuuluvaid demokraate. Näiteks on räägitud sellest, et Clintonile võidakse valitsuses pakkuda tervishoiuministri kohta ja praegune kaitseminister Robert Gates võib oma ametis jätkata.

Ülemaailmse finantskriisi taustal on oluliseks küsimuseks, kes saab Ühendriikide uueks rahandusministriks. Reutersi teatel võib Obama riigi uue rahandusministri teatavaks teha juba täna. Kolme võimaliku kandidaadina on välja pakutud New Yorgi föderaalreservi presidenti Timothy Geithneri, Bill Clintoni administratsiooni endist rahandusministrit Lawrence Summersit ja Ühendriikide keskpanga endist esimeest Paul Volckerit.

Uus rahandusminister peab lisaks finantskriisile hakkama tegelema ka Ühendriikide suure riigivõlaga. Septembris ületas riigivõlg 10 triljoni dollari piiri, mistõttu ei jätkunud USA riigivõlale tähelepanu juhtiva kella displeil enam numbrikohti.

Obama võib peagi teatavaks teha ka oma personaliülema, kelleks anonüümseks jääda soovinud parteiallikate kohtaselt võib saada parlamendi alamkojas Illinoisi osariiki esindav Rahm Emanuel, kes on ekspresident Bill Clintoni endine poliitikanõunik.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles