Kasekamp USA presidendi nelja protsendi ideest: Trump on paadunud liialdaja (6)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Kasekamp
Andres Kasekamp Foto: Kristjan Teedema

Politoloog, Toronto Ülikooli professor Andres Kasekamp kommenteeris USA presidendi soovitust tõsta NATO liikmesriikide kaitsekulutused nelja protsendini SKPst Trumpile omaseks liialduseks.

«Trump on paadunud liialdaja,» kommenteeris Kasekamp ERRi «Aktuaalse kaamera» stuudiointervjuus ootamatut soovitust olukorras, kus enamik riike püüab saavutada senist kaheprotsendist nõuet.

Kasekamp tõdes, et ka USA enda 3,5-protsendine panus ei lähe täielikult NATO-sse, vaid suurem osa sellest kulub näiteks sõjapidamisele Lähis-Idas ja mujalgi. «Ei saa eeldada, et teised riigid hakkavad NATO-sse seda kulutama,» leidis Kasekamp, uskudes, et Trump tahab oma soovitusega teisi riike lihtsalt tagant tõugata ning hirmutamine on USA presidendi silmis ainus viis liitlasi liigutama panna.

Kasekamp sõnas, et liitlased on USA soovidele NATO tippkohtumisel seni ikka vastu tulnud ja lubanud oma kaitsekulutusi suurendada ning ohtu NATO ühtsusele ta ei näe, kuivõrd USA Kongressis ja Senatis on toetus NATO-le jätkuvalt suur.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles