ERR.ee: poliitikute sõnul vajab EL Venemaa suunal ühtset poliitikat

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves Avatud Ühiskonna Foorumil
President Toomas Hendrik Ilves Avatud Ühiskonna Foorumil Foto: Peeter Langovits

Tallinnas toimunud kõrgetasemelisel foorumil osalenud mitmed rahvusvaheliselt tuntud poliitikud ja arvamusliidrid tõdesid, et Euroopa Liit vajab Venemaa suunal ühtset poliitikat.

President Toomas Hendrik Ilves sarjas paneeldiskussioonil Euroopa Liidu kartlikku naabruspoliitikat selliste riikide suhtes nagu Gruusia, Ukraina ja Moldova, vahendasid ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Ilvese sõnul tähendab see seda, et EL soovib nendele riikidele küll läheneda, kuid ei taha, et nad arvaksid, et võiksid saada ELi liikmeks.

Poola politoloog Aleksander Smolar ütles, et madalate naftahindade tõttu on Euroopa sõltuvus Venemaast praegu väiksem kui pool aastat tagasi. «See tähendab, et manööverdamisruum on nüüd suurem, seega on tähtis kasutada olukorda ja arendada välja ühine põhimõtteil rajanev poliitika, mis oleks samas painduv,» rääkis ta.

Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi eilses kõnes välja öeldud ähvardust paigutada raketid Kaliningradi peab Smolar katseks provotseerida USA vastvalitud presidenti Barack Obamat ning ei osutaks sellele liiga suurt tähelepanu.

Endine Taani välisminister Uffe Ellemann-Jensen ei usu, et Vene raketid Kaliningradis julgeolekuolukorda Euroopas kuigivõrd muudaksid, vaid näitavad Moskva juhtide lapsikut käitumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles