Tuntud Venemaa poliitik ironiseeris kolonel Ühtegi väite üle (23)

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaal tuntud parlamendipoliitik Konstantin Zatulin ironiseeris sealses meedias Eesti kaitseväe erioperatsioonide väejuhatuse ülema kolonel Riho Ühtegi väite üle, et Venemaa väed võivad Eestisse sissetungi korral jõuda küll Tallinna, kuid sellest saab neile kindel hukatus.

Venemaa Riigiduuma SRÜ komitee aseesimees Zatulin ütles, et Balti riikide juhtkonnad omistavad Venemaale kavatsusi, mida Venemaal ei ole. «Nad omistavad meile kavatsusi, mida meil ei ole, lootes, et nende endi patud jäävad müütilise Vene ohu varju,» ütles Zatulin. «Mis puudutab neid väljapaistvaid sõjalisi talente, kes aitavad «hävitada ja purustada», siis ma soovin näha viidet mõnele ajaloolisele faktile, mis tõestaks nende sõjalisi andeid,» lisas Venemaa poliitik.

Zatulinit ja kolonel Ühtegi intervjuud tsiteerisid kolmapäeval ja neljapäeval kõik mõjukad Venemaa väljaanded, teiste hulgas telekanal Rossija 1, uudisteagentuur Ria Novosti ning ajaleht Izvestija.

Kolonel Ühtegi sõnas USA kvaliteetväljaandele Politico, et Venemaa väed võivad jõuda Tallinnasse kahe päevaga, kuid nad ei suuda kahe päevaga Eestit vallutada. «Nad võivad jõuda Tallinna, kuid me lõikame nende taga nende kommunikatsiooni- ja varustusliinid ning muu sellise läbi,» ütles Ühtegi. «Nad võivad jõuda Tallinna kahe päevaga. Kuid nad surevad Tallinnas. Ja nad teavad seda… Nende pihta antakse tuld iga nurga tagant, igalt poolt,» lisas ta.

Ühtegi sõnul nõuab Venemaa heidutamine iga Eesti elaniku panust ning mitte ainult sõjaliselt. «Paanika on halb asi. Me püüame inimestele selgitada: sõja olukorras algab vastupanu kohe. See algab paindlikkusega. Peame olema valmis kõigeks ja selgitama inimestele, mida teha, kui midagi juhtub,» rääkis Ühtegi intervjuus.

Politico ajakirjanikuga vesteldes tuletas Eesti erivägede ülem meelde ka kümne aasta tagust sõda Venemaa ja Gruusia vahel. Ühtegi sõnul ei olnud tegemist viiepäevase sõjaga, nagu sellest tavaliselt räägitakse. «Hübriid(sõja) kampaania algas palju varem. Mitte keegi ei tahtnud seda märgata,» sõnas Eesti kolonel.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles