Riigikogu Tiibeti toetusrühm kaalub Tiibeti visiiti

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel
Andres Herkel Foto: Valimised

Riigikogu Tiibeti toetusrühm otsustas, et kui Hiina Rahvavabariik võimaldab Tiibeti toetusrühma liikmetel külastada Hiinat ja Tiibetit, siis tuleb see kutse vastu võtta.

«Kutsuja on Pekingis asuv Välispoliitika Instituut ning tegelikult on sellise visiidi võimalikkusest räägitud juba riigikogu eelmise koosseisu ajal,» täpsustas Tiibeti toetusrühma esimees Andres Herkel, teatas riigikogu pressiesindaja.

Herkeli sõnul annab toetusrühm endale aru, et see, mida Tiibeti toetajad näha tahavad, ja see, mida kutsujad näidata soovivad, ei pruugi kaugeltki kokku langeda. Tiibeti toetusrühm on korduvalt väljendanud muret tiibetlaste õiguste pärast, üleval on näiteks usuvabaduse, keskkonna ja tiibetikeelse hariduse probleemid. «Küllap soovivad hiinlased meid veenda selles, et neid probleeme ei ole või me näeme neid suurendatult,» ütles Herkel.

«Me pidasime päris pingsalt nõu nii hiljuti Eestit külastanud dalai-laama eriesindaja kui ka Tiibeti inimõigusprobleemidega tegelevate organisatsioonidega ja nende soovitus langes kokku meie analüüsiga, et kui kutsutakse, siis tuleb selles näha hea tahte märki ja kutse vastu võtta,» lisas Herkel.

Hiina poole soovil moodustatakse ühisdelegatsioon Eesti-Hiina parlamendirühmast ja Tiibeti toetusrühmast. Seda, kui suur on riigikogu delegatsioon, pole veel otsustatud. Herkeli sõnul on Tiibeti toetusrühmas juttu olnud tema enda, Tõnis Lukase ja Raivo Järvi võimalikust osalusest delegatsioonis.

Eesti delegatsiooni visiit Tiibetisse toimuks augusti alguses. Herkeli sõnul ei mõjuta selle sõidu toimumine mingil moel dalai-laama eesseisvat Eesti-visiiti, küll aga võib Tema Pühadusel olla heameel kohata Eestis inimesi, kes on Tiibetit külastanud. Dalai-laamal endal pole seda võimalust olnud enam kui poole sajandi vältel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles