Somaalia piraatide kaaperdatud laeval Eesti kodanikke pole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol ei ole kaaperdatud laev.
Fotol ei ole kaaperdatud laev. Foto: Caro / Scanpix

Välisministeeriumi andmetel Adeni lahes Somaalia piraatide kaaperdatud kaubalaeva CEC Future pardal Eesti kodanikke pole, küll aga on seal ministeeriumi teatel üks Eesti elamisloaga isik.

Välisministeeriumi pressiesindaja Kersti Luha teatas veidi pärast kella 18.30, et nad on olnud ühenduses laevafirma esindajatega, kelle andmetel on laeval üks Eesti alalise elamisloaga, kuid määratlemata kodakondsusega isik. Eesti kodakondsusega inimesi laevafirma andmetel laeval ei ole.

Per Gullestrap kaaperdatud laeva omanikfirmast Clipper Group kinnitas esialgu Postimees.ee'le, et kaubalaeva Future pardal on 13 meeskonnaliiget, kellest osa on Eesti kodanikud.

Nüüdseks on aga selgunud, et Eesti kodanikke laeval ei ole.

Somaalia piraadid kaaperdasid Taani firmale Clipper Group kuuluva kaubalaeva CEC Future Adeni lahes 7. novembril. Pardal oli esialgsete teadete kohaselt 8 Venemaa ja 4 Eesti meremeest ning 1 Gruusia meremees. Laev oli teel Lähis-Idast Aasia idaossa.

Täna hommikul võttis Future kapten ühendust kaldaga ning teatas, et laev on kaaperdatud. Ka pärastlõunal on kapten olnud ühenduses kaldaga. Ta teatas, et meeskonnaliikmed on terved. Laev liigub Somaalia ranniku poole.

Gullestrapi sõnul pole nad saanud piraatidelt mingeid nõudmisi.

Taani sõjalaevad on küll piirkonnas, aga neil puuduvad kaubalaeva Future suhtes õigused, sest see seilab Bahama lipu all ning selle pardal on Venemaa kodanikud, ütles Gullestrap. «Praegu pole abi küsida suurt kelleltki,» lisas Gullestrap.

Eesti välisministeeriumist öeldi kell 16.40 Postimees.ee'le, et välisministeerium on intsidendist teadlik ja täpsustab hetkel juhtunu asjaolusid, kas meeskonnas on Eesti kodanikke ja kes need meremehed võiksid olla.

«Välisministeerium võtab esimesel võimalusel ühendust laevafirmaga ning võimalike meeskonnaliikmete sugulastega,» lisas pressiesindaja Kersti Luha.

«Kui meeskonnas on Eesti kodanikke, siis osutab välisministeerium igakülgset kaasabi inimeste vabastamiseks,» sõnas Luha.

Taani merevägi jälgib toimuvat

Piraate märkas kaubalaeval ülelendav sõjaväe lennuk, kirjutas dr.dk.

Taani mereväe laev Absalon on sellel nädalal piirkonnas multinatsionaalse mereväeoperatsiooni käigus tõkestanud juba 2 piraatide rünnakut. Praegu on Absalon meeskonna vahetuseks sadamas.

Kaaperdatud Future läheduses viibivad mõned teised mereväe alused.

Taani mereväe staabi pressiesindaja Michael Linden-Vørnle sõnul on Taani merejõudude ülesanne praegu koguda laeva olukorra kohta võimalikult palju informatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles