Tarand Keskerakonnale: Venemaalt rahaküsimine oli andestamatu viga

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Tarand Keskerakonna volikogule saabumas.
Indrek Tarand Keskerakonna volikogule saabumas. Foto: Priit Simson

Täna Keskerakonna volikogu ees esinenud Indrek Tarand mõistis ühemõtteliselt hukka partei nn idarahaskandaali.

«Urmas Paet ja Marko Mihkelson küsivad avalikkuse vahendusel, et mida arvan mina nn «Idaraha skandaalist»,» ütles Tarand. «Urmas Paet väitis raadios koguni, et ma pooldan seda. Ma ei tea, kust ta seda võtab. Tunnistan otsekoheselt, et jagan nende keskerakondlaste seisukohta, kes arvavad, et säärane rahaküsimine oli andestamatu viga.»

Tarand lisas, et tema arvates jäi president Ilvese reaktsioon toimunule poolel teel pidama. «Kui mina oleksin olnud sel ajal president, siis osutanuksin, et asja tuum on meie Eesti poliitikategemise rahastamisviisis üldisemalt,» ütles ta ja selgitas, et erakonnad peaksid elatuma liikmemaksudest ja sellele vastavalt ka majandama, riigieelarvelised toetused tuleks aga väiksematele parteidele suunata.

Samas lisas ta, et kuigi Venemaalt rahaküsimine oli andestamatu, peab XXI sajandi Eestis eksinul ka andestuse palumise võimalus olema.

Parteiväline, kuid parteideülene kandidaat

Enda võimalikku presidendiks kandideerimist kommenteerides ütles Tarand, et sellest võidaksid kõik – ühiskonnas tekiks debatt, Keskerakond teeks teda kandidaadiks esitades Eestit tugevdava ja arendava otsuse, Toomas Hendrik Ilves pääseks ülekohtusest tagatoapresidendi hüüdnimest ning erakonnad saaksid oma seniseid seisukohti analüüsida ja vajadusel muuta.

«Võidan ka mina, sest lisaks enda jaoks oluliste teemade käsitlemise võimalusele on juba presidendikandidaadiks olemine vägagi auväärne situatsioon,» ütles Tarand.

«Ma loodan, et kõik saavad aru, et minu eesmärk pole teile petlike lubaduste jagamine. Nii, nagu teie eesmärgiks ei tohiks olla avalikkuse eksitamine muljega, justkui minust oleks tänase esinemise alusel saanud keskerakondlane. Vastupidi – me arutame võimalust, et Riigikogu keskfraktsioon võib augustis esitada parteivälise, kuid parteideülese kandidaadi Eesti Vabariigi Presidendi kohale,» rõhutas ta volikogu ees esinedes.

Kõne täisteksti saab lugeda siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles