Miinijahtija Ugandi asus koduteele

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ugandi.
Ugandi. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Miinijahtija Ugandi jaoks lõppes ligi kolm nädalat kestnud Läänemere suurim mereväeõppus BALTOPS 2011, millel laeva meeskond harjutas koos miinituukritega koostööd rahvusvaheliste maa-, mere- ja õhuväeüksustega.

Ugandi komandöri vanemleitnant Villu Klesmanni sõnul oli õppuse aeganõudvaim osa miinijahtimine, kus jahiti reaalsete sensoritega varustatud õppemiine.

«Laevameeskonnale andis õppus hea võimaluse testida laeva relvasüsteemide toimimist ja meeskonna väljaõpet. Ugandi protseduurid ja tehnika töötasid hästi, kuna ühtki õppemiini ei aktiveeritud,» ütles vanemleitnant Klesmann. Lisaks õppemiinidele õnnestus EML Ugandi meeskonnal leida õppuste piirkonnas süvaveepomm ja kontaktmiin, mille miinituukrid kohapeal kahjutuks tegid.

Mereväe ülema mereväekapten Igor Schvede sõnul võimaldab rahuajal erinevate lahingutegevuste harjutamine koos liitlastega koguda mereväel oskusi rahvusvahelise kaitsevõrgu osana, et tegutseda kriitilistes ja ootamatutes olukordades tõhusalt.

«Peame olema  võimelised vastu võtma lahingväljaõppes väljakutseid, mis etteantud stsenaariumisse ei mahu. Järjekindel miinitõrje ja põhioskuste arendamine koos lahingväljaõppega merel on hea platvorm, et kaitsta vajadusel riiki ning võtta Eestis vastu strateegilisi kaupu ja toetust,» ütles Schvede.

Õppuseala asus Läänemere edelaosas Bornholmi saare piirkonnas, hõlmates merealasid Lõuna-Rootsi, Taani, Saksamaa ja Poola rannikuni. Ugandi ja mereväe tuukrid tegutsesid peamiselt Poola rannikul.  

Merevägi osales õppusel NATO Miinitõrjeüksuse ja Balti Miinitõrjeeskaadri BALTRON koosseisus. BALTOPS on iga-aastane Läänemere suurim mereväeõppus, mida korraldatakse alates 1971. aastast. Läänemere suurimal mereväeõppusel osales kokku 20 alust, maa-, mere- ja õhuväe üksused USAst ning üheteistkümnest Läänemere äärsest riigist.

Ugandi asus Tallinnast Saksamaale Kieli poole teele 30. mail. Läänemere äärsete riikide suurim mereväeõppus BALTOPS lõppes 18. juunil. EML Ugandi naaseb Miinisadamasse pühapäeva hilisõhtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles