Ära anna siilile lehmapiima! (1)

Ele Loonde
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki lehmapiim rikub siilide seedimise, võib neile alustassile limpsimiseks valada kitsepiima.
Ehkki lehmapiim rikub siilide seedimise, võib neile alustassile limpsimiseks valada kitsepiima. Foto: Dmitri Kotjuh

Kes meist ei oleks maakodus siilile alustassilt limpsimiseks piima pakkunud või talvel linnumajakest aeda riputanud? Seda muidugi kõige paremas usus, et teeme loomadele-lindudele head. Küsisime zooloogilt ja loomaarmastajalt Aleksei Turovskilt, kuidas see tegelikult metsikutele loomadele mõjub ja mismoodi peaks käituma, et nood ei kannataks.

Aina tihemini võib Facebookis ja Instagramis näha pilte selle kohta, kui tore on siile, oravaid ja teisi väiksemaid metsloomi piimaga toita. Mida sellest arvata?

Siilile ei tohi mingil juhul lehmapiima anda! Lehmapiimas on järgu võrra rohkem antikehi, kui siilide seedimisele sobib. Kui tahad siilikesele piima anda, siis anna kitsepiima, kus on antikehi parajas koguses. Ka loomaaias kasutame teiste loomade poegade toitmiseks kitsepiima, veiste ehk lehmade piima anname aga ainult neile endile. Antikehad on relvad bakterite vastu ja kui neid on väga palju, siis nad tapavad loomulikku eubioosi ehk bakterite kogumit, milleta normaalne seedimine ei ole võimalik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles