Tasuta bussiliiklus Saaremaal sõitjaid juurde ei toonud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1. juulist saab 11. maakonnas maakonnaliinide bussides sõita tasuta.
1. juulist saab 11. maakonnas maakonnaliinide bussides sõita tasuta. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Juulist käivitunud tasuta ühistransport maakondlikus bussiliikluses Saaremaal esimesel nädalal suuremaid probleeme ei tekitanud ja reisijaid oluliselt juurde ei toonud, kirjutab ajaleht Saarte Hääl.

«Tasuta bussitransport käivitus üldiselt ilma probleemide ja suuremate üllatusteta,» rääkis valla transpordinõunik Karl Tiitson lehele. «Väike üllatus oli, et osa sõitjaid tahtis veel pileti eest maksta. Inimesed tulid bussi, raha näpus ja soovisid piletit, aga siis jõudis neile kohale, et sõit on tasuta. Reisijate arvu tasuta bussiliiklus ei suurendanud, nii et probleemiks ei kerkinud ka see, et bussid jääksid liiga väikesteks. Meil on tavaline suvine liiklus, kus vahel on sõitjaid rohkem ja vahel vähem.»

Nullhinnaga piletit pakkuvad bussid kannavad silti «Tasuta», mis on paigaldatud bussi uksele või ukse kõrval asuvale aknale. Bussi sisenedes tuleb oma sõit registreerida, seda kas valideerides ühiskaardiga või bussijuhi poolt antava paberpiletiga. Kui valideerimisaparaate bussis ei ole, siis väljastab bussijuht sõitjale vastava nullhinnaga pileti, kirjutab Saarte Hääl.

«Usun, et vedajad on «Tasuta» sildid oma bussidele juba peale pannud. OÜ Atko liinidel on ainult maakonnaliini bussid, aga GoBus sõidab ka Tallinna vahet ning nendel bussidel ei saa silt püsivalt peal olla,» märkis Tiitson.

Paraku kõikide bussidega Saaremaal maakonnasiseselt siiski tasuta sõita ei saa. Inimesed, kes elavad Kuivastu maantee ääres lõigul Valjala–Orissaare, saavad küll kolm korda päevas maakonnaliinidega ehk nullpiletiga Kuressaarde, kuid Kuressaarest tagasi sõita saavad ainult kommertsliinidega, kus tuleb endiselt pilet osta, teatab Saarte Hääl.

Tiitsoni hinnangul ongi see tasuta bussisõidu üks suuremaid probleeme ja mitmed maakonnad seda seepärast ei kehtestanud, sest need liini osad, mille kattis enne kommertsliin, vajaksid nüüd kõrvale tasuta maakonnaliini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles