Tudengikandidaatide nimekiri hakkab päev-päevalt pikenema

Jens Raavik
, Postimehe suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) raamatukogu.
Pildil Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) raamatukogu. Foto: Liis Treimann

Pärast pikki jaanipühi asuvad tuhanded noored teadmistejanulised toimetama oma dokumente kõrgkoolidesse. Ülikoolide ja nende arvutivõrkude jaoks jõuab kätte suvine kõrgaeg.


«Olulisim erinevus Tartu Ülikooli vastuvõtus võrreldes eelmiste aastatega on see, et sellel aastal toimub vastuvõtt kõikides õppeastmetes ja õppevormides taas paremusjärjestuse alusel, mitte lävendipõhiselt nagu varem,» tõi pressiesindaja Anneli Miljan välja näite ühest uuendusest.

Lävendipõhine vastuvõtt toimus bakalaureuse- ja rakenduskõrgharidusõppes kõikidele õppekohtadele ning magistriõppes riigieelarvevälistele õppekohtadele. Igal õppekaval oli kehtestatud kindel punktisumma ehk lävend, mille ületamisel võeti üliõpilaskandidaat õppekavale vastu sõltumata sellest, kui palju oli sellel õppekaval riigieelarvelisi ja riigieelarveväliseid õppekohti.

Paremusjärjestuse alusel vastuvõtu korral on aga kindlaks määratud arv riigieelarvelisi ja riigieelarveväliseid õppekohti, mis täidetakse kandidaatidega vastavalt nende kandideerimise punktisummadele. Näiteks kui on kümme riigieelarvelist õppekohta, siis kümme kõige kõrgema punktisummaga kandidaati võetakse nendele õppekohtadele ka vastu.

«Samuti toimub muudatus bakalaureuse- ja rakenduskõrgharidusõppe vastuvõtuprotseduuris,» rääkis Miljan. «Seoses paremusjärjestuse alusel vastuvõtuga toimuvad sisseastumis­eksamid taas pärast dokumentide esitamist, mis tähendab, et sisseastumiseksamitele registreeruda ei ole tarvis.»

Erandiks on akadeemiline test, mis on kohustuslik ajakirjanduse ja kommunikatsiooni, psühholoogia, riigiteaduste ning sotsioloogia, sotsiaaltöö ja sotsiaalpoliitika õppekavadel. Teistele õppekavadele kandideerijatele on akadeemiline test vabatahtlik, küll aga palus ülikool sellele registreeruda internetis avalduste vastuvõtu perioodil 27. juunist 8. juulini, registreerumata testi sooritada ei saa.

«Populaarsemaid erialasid on raske välja tuua, sest siiani oli Tartu Ülikoolis lävendipõhine vastuvõtt ja sisse said kõik, kelle punktisumma eriala lävendi ületas. Kõige suurem tung on olnud aga traditsiooniliselt arsti-, majandus- ja õigusteaduskonda,» rääkis Miljan.

Eesti Kunstiakadeemia õppeosakonna juhataja Kaire Ranniku sõnul olid mullu kõige populaarsemad graafilise disaini bakalaureuseõpe ning kunsti ja disaini doktoriõpe, kuhu oli vastavalt 14,5 ja 14 soovijat kohale.

Esimesed sammud ülikooli pääsemiseks

•    27. juunist 8. juulini saab Sisseastumise Infosüsteemi (SAIS) kaudu esitada avaldusi Tartu Ülikooli bakalaureu­se- ja rakenduskõrgharidusõppe päevasesse õppesse õppima asumiseks. Paberil avaldusi on võimalik esitada 4.−8. juulini ülikooli peahoones (Ülikooli 18).
•    Tallinna Tehnikaülikooli saab oma avalduse viia
27. juunist 8. juulini riigieelarvelistele ning 27. juunist 10. augustini riigieelarvevälistele kohtadele. 9. juulist 2. augustini saab avaldusi esitada vaid SAISi kaudu, kohapeal vastuvõttu ei toimu.
•    Tallinna Ülikoolis algab vastuvõtt aga päev hiljem ehk 28. juunil ning lõpeb varem, 7. juulil, kui soovitakse õpilaseks saada vastuvõtueksamit sooritades. Riigieksami sooritajatel on võimalus oma avaldus edasi anda 18. juulini. Narva mnt 25 on avatud sisseastujate infopunkt.
•    Eesti Maaülikooli riigieelarvelistele õppekohtadele statsionaarõppesse saab elektroonselt registreeruda aadressil läbi SAISi 20. juunist 7. juulini ning Tartus ülikooli peahoones (Kreutzwaldi 1a) 27. juunist 7. juulini tööpäevadel. Tasulistele kohtadele saab registreerida aga SAISi abil 20. juunist 21. juulini ning ülikooli peahoones 27. juunist 21. juulini tööpäevadel.
•    Eesti Kunstiakadeemiasse sai elektroonilise avalduse esitada 14. märtsist 22. juunini. Paberil dokumente saab esitada 27. ja 28. juunil (Tallinnas Estonia pst 7).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles