Tallinnas kunstiakadeemia krundil algavad ulatuslikud väljakaevamised

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstiakadeemia lammutamine.
Kunstiakadeemia lammutamine. Foto: Peeter Langovits

Tallinna kesklinnas kunstiakadeemia krundil algavad juulis ulatuslikud arheoloogilised väljakaevamised, mille käigus loodavad ajaloolased saada olulist informatsiooni kesk- ja uusaegsest hoonestusest ja elutegevusest.

Alates 13. juunist 2011 toimuvad Eesti Kunstiakadeemia kinnistul Tartu mnt 1 arheoloogilisi kaevamisi ettevalmistavad tööd, vahendas akadeemia pressiesindaja.

Juulikuus alustatakse umbes 1000 m2 suuruse ala uurimist Kunstiakadeemia lammutatud hoone õuealal. Tööd viib läbi OÜ Agu EMS, kaevamisi juhivad arheoloogid Gurly Vedru ja Guido Toos. Välitöödel osalevad lisaks arheoloogiafirma töölistele ka Eesti Kunstiakadeemia, Tallinna Ülikooli ja Tartu Ülikooli tudengid.

2010. aastal toimunud eeluuringud näitasid, et praegusel EKA krundil on arheoloogiliste kaevamiste abil võimalik saada olulist informatsiooni kesk- ja uusaegsest hoonestusest ja elutegevusest.

«Uuringud toimuvad keskaegse Tallinna eeslinna kvartalis, mille kõrval läks ajalooline Tartu maantee üle Härjapea jõest. EKA praegust krunti kasutati intensiivselt juba keskajal. Kultuurkiht sisaldab eri ajastuist pärit hoonete jäänuseid, elutegevuskihte jms – põnevaid leide tõotab tulla iga päev,» selgitas Agu EMSi arheoloog Guido Toos.

Tegemist on selle aasta kõige suuremate arheoloogiliste väljakaevamistega Eestis. Läbi uuritakse kogu Tartu mnt 1 krunt – lisaks Kunstiakadeemia endisele hoovile ka 2700 m2 suurune lammutatud hoone alune maa. Eeluuringute andmetele toetudes võib oodata, et EKA keldripõrandate all on säilinud maasse süvendatud rajatiste jäänused: keldrid, kaevud, jäätmeaugud jms. Arheoloogilised uuringud on planeeritud lõpetada sellel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles