Ossobuco kuuele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ossobuco kuuele
Ossobuco kuuele Foto: Kristjan Lepp

Ossobuco on suurepärane lihahautis, mida Itaalias ennevanasti peeti vaeste inimeste toiduks – rikkam rahvas sõi ikka puhast liha. Hoole ja armastusega tehtud ossobuco on hõrgutis, mida tasub sügisestel nädalalõppudel endale, perele ja sõpradele tuju tõstmiseks valmistada.

6 ossobuco tükki
1 dl nisujahu
2 sl võid
2 sl oliiviõli
2 šalottsibulat
2,5 dl valget veini
0,5 dl lihapuljongit
10 g lehtpeterselli
5 g küüslauku
3 g sidrunikoort

1. Puhasta liha hoolega kelmest, veel parem, kui palud seda teha oma lihakaupmehel.
2. Lõika 2 cm paksused viilud. Ka seda on parem lasta lihunikul teha. Enne valmistama asumist lase lihal vähemalt 2 tundi toatemperatuuril seista.
3. Tee viiludesse suunaga kondi suunas iga paari cm tagant sisselõige, nii ei kooldu lihatükid küpsedes kõveraks. Teine võimalus on kaks lihaviilu omavahel kokku siduda ja nad sel moel küpsetada.
4. Laota taldrikule jahu, sega see soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga. Keeruta selles lihatükke, raputa üleliigne jahu maha.
5. Kuumuta pannil õli ja või segu ning pruunista selles lihatükke, kuni need on kaunid ja kuldsed. Kasuta pigem väiksemat panni, millel kuumus jaotub ühtlaselt.
6. Lisa vein ja kuumuta, kuni kõik alkohol on aurustunud. Pane tulele kõrgete äärtega pott, lase sel soojeneda, tõsta sinna liha ning pannil olnud vedelik ja lase tasasel tulel podiseda. Kalla pannile natuke puljongit ning leota lahti kõik sinna jäänud palad.
7. Seejärel kalla potti lihapuljong (soovitatavalt ise tehtud, mille puhul küpsetatakse liha, konte ja köögivilja esmalt ahjus ning seejärel keedetakse tundide kaupa nõrgal tulel) ja hakitud šalotid – kuna tegu on talupojatoiduga, võivad sibulatükid olla üsna suured. Pane puljongit nii palju, et liha oleks kaetud.
8. Lisa kohe ka soola, pipart, soovi korral paar loorberilehte.
9. Kata pott kaanega, keera tuli võimalikult väikeseks ning lase 1,5–2 tundi haududa. Aeg-ajalt kontrolli, et vedelikku liiga väheks ei jääks.
10. Valmista ette petersell, küüslauk ja sidrunikoor. Eralda petersellilehed ja haki peeneks. Viiluta küüslauk õhukeselt, ära haki – muidu võib küüslaugu maitse jääda liiga intensiivne. Eemalda sidrunilt kas terava noa või spetsiaalse koorijaga koor, kasuta vaid koore kollast osa, sest valge annab kibeda maitse.
11. Kontrolli, kas liha on pehme, viimistle maitse. Serveerides kohe, anna maitset peterselli, küüslaugu ja sidrunikoorega. Itaallased aga ütlevad, et veelgi parem on toit ööseks sahvrisse või külmkappi asetada ning serveerida järgmisel päeval, olles selle üles soojendanud.

Paku kõrvale risotto milaneset, milles sisalduv safran ossobucoga hästi sobib, focacciat ehk lameleiba ning mõnd lihtsat Chianti veini.

Retsepti autor: Nicolo Tanda

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles