Räpina paberivabrik ehitab säästliku veeringlussüsteemi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Räpina Paberivabrik
Räpina Paberivabrik Foto: Lauri Kulpsoo

Räpina paberivabriku tootmises on oktoobrist kuni järgmise aasta jaanuarini vaheaeg, et ehitada välja uus veeringlussüsteem, millega suunatakse puhastatud tootmisvesi tagasi ringlusse paberi valmistamiseks.

«Kui seni läks osa puhastatud ringveest Võhandu jõkke tagasi, siis tänu uute basseinide ehitamisele vabrikuhoonesse hakkab see suletud süsteemis ringlema ega koorma enam loodust,» selgitas Räpina paberivabriku juhataja Mihkel Peedimaa ajalehele Maaleht.

Kogu vesi, mis ringlema hakkab, läbib uue 70 m² suuruse puhastuspinnaga mikrofiltri, misjärel suundub taas puhtana paberimassi valmistamiseks.

Paberivabrikul on esialgu seetõttu küll suuremad liisingumaksed, aga samas loodetakse säästa selle pealt, et väheneb sooja ringleva vee gaasikulu vee välja aurutamisel.

Kulusid loodetakse vähendada ka gaasikatlamajas juhtsüsteemi ja gaasipõleti vahetuse ning uute, kvaliteetsemat toodangut andvate seadmete abil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles