Tantsijad ootavad õhtuks jahedamat ilma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänaõhtust noorte laulu- ja tantsupeo avamist ootavad tantsijad on peo ettevalmistuste ja korraldusega üldiselt rahul, kuid loodavad pisut jahedamat ilma.

«Tantsupidu on lahe,» hüüdsid Tallinna Järveotsa Gümnaasiumi 5.-6. klasside rahvatantsu segarühma Viisuveeretaja lapsed hommikuse peaproovi järel. Rühm tantsib Hiiumaa, täpsemalt Kärdla rahvariietes, seletas nende juhendaja kui lastel see kohe ei meenunud. Laste tööpäevad on olnud pikad, õhtuni välja, vaid eile oli lühem proov ning saadi varem vabaks.

Viisuveeretajad harjutasid Maarjamäe ja Kadrioru staadionitel. Rühma poiste sõnul oli esimesel staadionil ebamugav harjutada. «Maarjamäel tuli tantsida kunstmurul, kuum ja vastik oli,» ütles üks poistest. «Põlvitada oli valus,» lisas teine. Lauluväljakul asfaldil tantsimine lapsi ei häiri. Küll aga oodatakse ilma muutumist – esinemisteks oodatakse jahedamat ilma või rohkem tuult. «Päris kõva tuul oleks lahe, aga tormi ka ei taha,» võttis üks poistest ilmasoovid kokku.

Tuult ootavad ka Westholmi gümnaasiumi 7.-9. klasside tantsupoisid Artur ja Mart Sander. «Ilm on väga palav, oleks tuul, siis oleks normaalne,» ütles Artur. Kuum ilm on mõjutanud ka proove – tuleb teha rohkem pause, juua rohkem vett ja otsida varju. Poisid on tantsinud juba aastaid ning osalevad tantsupeol juba kolmandat korda. Artur sattus rahvatantsu juurde tantsutreenerist ema soovitusel, Mart liitus sõbra kutsel. Proovi järel väsinud olemisega poisid lubasid õhtul võimsa tantsuetenduse anda, selleks ajaks olevat väsimus kadunud.

«Nädal on läinud töökalt ja sisukalt, kuid viimastel päevadel on väga palavaks läinud,» rääkis Anu Tartu Ülikooli rahvakunstiansambli neiduderühmast.

«Algul olime Wismari staadionil, aga seal tolmasid paplid ja allergikute pärast viidi meid Kadrioru varustaadionile üle,» rääkis Juuli Ann samast rühmast. Harjutusväljakuid on nädala jooksul pidevalt vahetada tulnud. Viie päeva jooksul tehti proove kokku kuuel staadionil. Staadionite vahel liiguti ühistranspordiga.

Neiduderühma liikmed on varem noorte tantsupidudel osalenud, staažikaimad mitmeid kordi.
Rühm tuli tantsupeoproovidesse otse Leedust, kus esineti Balti riikide tudengite tantsupeol Gaudeamus. Varem pole neist kellelgi pooleteistnädalast tantsutuuri ette tulnud. Neidude sõnul on Tallinnas toitlustamine paremini korraldatud kui Vilniuses ning ka toit maitsvam.

«Leedus sai sööki vähe, sardellisüsteem kehtis. Peamiselt saimegi sardelle ja salatit ning see läks ka lõpuks hapuks,» rääkis Anu. Tüdrukute teada on neid majutav kool valitud parimate koolitoidu pakkujate hulka. «Söök on siin väga hea,» kiitis Juuli Ann. Neiduderühm on majutatud Nõmme põhikooli. Kuna päevad on möödunud hommikust õhtuni proove tehes, siis kooli jõutaksegi vaid sööma, pesema ja magama

Lauluväljakul tantsimisega nad päris rahul ei olnud. «Plats pole päris hea, asfaldil on kehv tantsida,» rääkis Juuli Ann. Neiud muretsesid ka, et publik ei pruugi pinkidelt korralikult näha platsile moodustuvaid kujundeid
.
Ohtraid kiidusõnu jagus neiudel organisaatoritele ja juhendajatele, eriti nende liigijuhile.

Laupäeva hommik on tantsijatel vaba ning plaanid olid juba homseks tehtud. «Tahaks kaua magada,» kõlas Anu vastus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles